PORTRET: Nicolae Malaxa – povestea celui mai influent om de afaceri al României interbelice
10 December 2019
Izvoare de filosofie: Martin Heidegger în limba română. Experiențe ale traducerii ca interpretare
13 December 2019

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie – „Te uită cum ninge decembre”! (2). „1989 Principiul dominoului”

 marţi 10 decembrie 2019, Radio, România Cultural (21.10- 22). „Te uită cum ninge decembre”! (2). „1989 Principiul dominoului”. Invitaţi, prof.univ.dr. Dumitru Preda şi prof.univ.dr. Mihai Retegan. Realizator, Dan Manolache.

              În această seară continuăm seria de emisiuni dedicate evenimentelor din decembrie 1989. Dacă în emisiunea trecută invitat a fost unul dintre cei mai importanţi luptători împotriva regimului comunist, domnul Radu Filipescu, în această seară vor fi în studio doi distinşi istorici, Dumitru Preda ţi Mihai Retegan, autorii unei lucrări de referinţă pentru înţelegerea conjuncturii politice internaţionale în care s-a produs Revoluţia Română. Este vorba despre cartea „1989 Principiul dominoului” apărută într-o a doua ediţie la Editura RAO.

            Este o carte ce cuprinde 299 de documente provenind de la misiunile diplomatice ale României în capitalele ţărilor socialiste dar şi ale principalelor state occidentale, documente aflate în arhiva Ministerului de Externe.

          Parcurgerea acestor corespondenţe diplomatice din inervalul de timp 19 aprilie- 26 decembrie 1989, ne oferă o dublă imagine. Pe de o parte aceea a izolării tot mai depline a regimului Ceauşescu în ceea ce înseamnă evoluţia politică a lumii în a doua jumătate a anului 1989, iar pe de altă parte ne înfăţişează procesul de disoluţie accelerată a lagărului comunist în perioada menţionată. Putem remarca faptul că, în general, reprezentanţele diplomatice ale României au informat corect centrala de la Bucureşti şi pe liderii politici români abilitaţi să primească aceste documente asupra dinamicii schimbărilor politice din ţările unde erau acreditaţi, realizând de multe ori şi analize competente.

      Putem urmări de pildă succesiune evenimentelor din Ungaria şi Polonia, deteriorarea situaţiei în RDG şi poziţia ţărilor vecine faţă de criza germană, turnura bruscă a contestărilor din Cehoslovacia sau lovitura de partid din Bulgaria.

     Afăm că şefii misiunilor diplomaţice româneşti la Moscova şi Washington au trimis constant informări privitoare la poziţia celor două mari puteri faţă de situaţia ce evolua rapid în Europa de Est. În ce măsură aceste informaţii ajungeau chiar la Nicolae Ceauşescu? Iată doar una dintre întebările la care sperăm să aflăm răspunsuri pe parcursul emisiunii.

    Vom vorbi aşadar despre o lucrare extrem de valoroasă care, printr-o selecţie profesionistă a documentelor diplomatice ne readuce în minte un adevărat film al evenimentelor petrecute cu trei decenii în urmă, un film ale cărui detalii de substnţă şi culoare nu le puteam nici măcar bănui în acele vremuri în care mulţi dintre noi eram actori sau martori.