Premiul Goncourt 2016: Leïla Slimani pentru romanul “Chanson Douce” despre violenţă şi nebunie
5 November 2016
S-a lansat albumul de bandă desenată PĂȘUNILE DE AUR
5 November 2016

Născut în România – Ion Lazu

Ion Lazu este geolog şi scriitor. S-a născut la Tighina în 6 ianuarie 1940. În martie 1944 familia scriitorului s-a refugiat din faţa frontului şi s-a stabilit în judeţul Olt. Urmează cursurile Facultăţii de Geologie Geografie a Universităţii din Bucureşti. Debutează în anii 1960 in literatura. În 1970 îi apare primul volum de poezie , “Ningea în ochii ei albaştri”. Scrie de atunci şi publică poezie, proză, eseu, memorialistică şi scenarii de film. Este pasionat de fotografie, a publicat cîteva albume, rocile au rămas şi ele o preocuoare constantă.
Între cărţile sale, cel mai important este pînă acum romanul “Veneticii”, care descrie drama refugiului basarabean, apărut în 2002 şi aflat acum la a treia ediţie, cu un remarcabil succes de critică.
california-1-1158
“Odiseea plăcilor memoriale”este jurnalul proiectului iniţiat  de Ion Lazu şi a acţiunii luate pe cont propriu de a fixa în Bucureşti plăci memoriale pentru un număr de peste 200 de scriitori dispăruţi. Volumul a apărut în 2012, iar din 2015 avem şi a doua ediţie, cea definitivă.
Astăzi, la “Născut ăn România” vă invit să ascultaţi odiseea plăcilor memoriale povestită de Ion Lazu, dar şi odiseea unui destin.
Realizator Georgeta Drăghici