AUDIO Marea carte a Unirii
30 June 2018
Idei în nocturnă. Pagini de Istorie – Războiul civil din SUA. Invitat este domnul prof.univ.dr. Ion Stanciu de la Universitatea “Valahia” din Târgovişte
3 July 2018

Născut în România – Marea Unire: continuitate şi unitate în arhitectura românească

Ce înseamnă sa fii român, la momentul 1918, într-o ţară alcătuită din petice?

Întrebarea, deloc uşoară, pusă însă, limpede de arhitectul Augustin Ioan are un răspuns dificil pe care îl aflăm urmărind în reluare, convorbirea pe care o avem la Radio România Cultural.

Le Palais de Cotroceni

Pe arhitectul Augustin Ioan îl puteţi deci urmări în cadrul ediţiei Născut în România, de marţi, 3 iulie 2018 (reluarea ediţiei din 20 ian. 2018).

Concepte precum: arhitectura, regalitatea şi Marea Unire îşi vor afla, în acest dialog, punţi de legătură. Dincolo de această direcţie a interviului nostru, aflăm cum arhitectura brâncovenească  a jucat un rol fundamental în conceperea şi realizarea arhitecturii regale şi cum, elemente ale arhitecturii brâncoveneşti, semnificative pentru  „veşmântul” arhitectural naţional sunt preluate de regalii comanditari.

Există prin urmare, continuitate în arhitectura spaţiului românesc şi, mai mult de atât, există unitate în noul teritoriu după Marea Unire!

Cum coexistă creştinătatea ortodoxă cu latinitatea în monumente reprezentative pentru popor şi ţară, aflaţi urmărind ediţia de marţi, 3 iulie 2018 a emisiunii Născut în România, care îl are invitat la microfon pe arhitectul Augustin Ioan.

 

Realizator Roxana Păsculescu
 
credit foto- Wikipedia