Idei în nocturnă, Izvoare de filozofie – Invitat: prof. univ. dr. Andrei Cornea
19 May 2017
Idei în nocturnă – Pagini de Istorie – Astazi despre….istoria de langa noi!
23 May 2017

Repere spirituale: Daniela Rei Vișan în dialog cu Ana Blandiana și Dan Pavel

Repere spirituale: Daniela Rei Vișan în dialog cu Ana Blandiana și Dan Pavel la Radio România Cultural, duminică 21 mai 2017 de la ora 22,20
” Sufletul e ceva în noi
  Care nu poate exista în afară.
  De câte ori nu mi s-a întâmplat
  Să descopăr
  Suflete goale în iarbă trăgând să moară…
  Le luam cu grijă în palmă,
  Dar niciodată
  Nu găseam destul de repede pe cineva
  Să le primească în sine,
  Simțeam căușul palmei gol
  Și-un abur, neatins de frunze, trecea
  Bănuitor prin trupul meu.
  Sufletul se-adăpostește în noi
  De Dumnezeu?”
          Ana Blandiana -Sufletul
În cele două ediții ale emisiunii Repere spirituale, difuzate la Radio România Cultural înainte de Înălțare și de Rusalii vă propunem două proiecte speciale despre suferință și speranță, despre tulburarea iscată în viețile multora dintre noi de furtunile istoriei, despre curajul și demnitatea câtorva oameni pentru care BINELE și ADEVĂRUL sunt mai presus decât ademenirile lumii.
Vom vorbi cu Ana Blandiana și cu Dan Pavel despre Memorialul de la Sighet și despre ediția din 2017 a concursului de eseuri Corneliu Coposu.
Doi invitați de excepție, două ”exerciții de memorie” care ne vor ajuta să înțelegem mai bine nu numai înșiruirea unor evenimente istorice, ci sensul ascuns al istoriei. Inclusiv al vremurilor pe care le trăim noi înșine astăzi.
Reconstituirea și păstrarea memoriei au fost obiective  majore pentru Fundația Academia Civică încă din 1993, atunci când a fost  deschis Memorialul de la Sighet, în curtea fostei închisori politice de la Sighetul Marmației. Centrul internațional de studii asupra comunismului din București completează practic muzeul de la Sighet, oferind suport logistic tuturor acelora care doresc să înțeleagă mai bine destinul actual al țărilor din fostul bloc comunist.
Acolo au fost întemnițați și au murit peste 200 de demnitari, foști miniștri din perioada interbelică,  academicieni, economiști, militari, istorici, ziariști, politicieni, vinovați de faptul că și-au iubit țara mai mult decât propria viață, că au avut curajul să se opună unui regim în care forța brută și teroarea încercau să sufoce tot ceea ce era mai nobil și mai luminos în om: Iuliu Maniu, Constantin Brătianu, Gheorghe Brătianu, Constantin Argetoianu, Dumitru Burileanu, Alexandru Lepădatu, zeci de preoți și episcopi.
De peste 20 de ani se organizează la Sighet de Înălțarea Domnului, Ziua Memoriei. După oficierea slujbei de parastas la Cimitirul Săracilor din Sighet sunt organizate de către Fundația Academia Civică lansări de carte, mese rotunde, întâlniri cu foști deținuți politici. Anul acesta va fi lansat volumul ”Istorie, Memorie, Memorial sau cum se construiește un miracol”, un volum omagial despre Sighet,de  Romulus Rusan, unul din fondatorii proiectului, fără de care nimic  din ce a fost realizat acolo în ultimii 24 de ani nu ar fi putut să prindă viață.
În toamna anului 2016, cu puțin înainte de trecerea la cele veșnice a lui Romulus Rusan, acesta a fost invitat alături de Ana Blandiana la Washington. Timp de peste 7 ore a fost prezentat la celebra bibliotecă The Library of Congress  Memorialul Sighet. Istoricii americani invitați în timp în România au avut contribuții relevante pentru a prezenta și înțelege acest proiect dincolo de ocean.
Concursul de eseuri Corneliu Coposu organizat în 2017 de Fundația Corneliu Coposu, Fundația Academia Civică și Fundația Hans Seidel, a fost conceput în jurul a două personalități marcante ale istoriei României, Corneliu Coposu și Iuliu Maniu.Așa cum subliniau și membrii juriului, ”Proiectul își propune să scoată în evidență legătura specială dintre doi oameni care nu au vrut nimic pentru ei și care s-au dedicat prin morală, luptă și sacrificiu, neamului și României Mari. Iuliu Maniu și Corneliu Coposu reprezintă modele de dăruire, devotament și viziune politică pentru toți cei care se decid să se implice în viața Cetății.”
Volumul ”Corneliu Coposu. File dintr-un jurnal interzis” a apărut în anul 2014 la editura Vremea, prin efortul Doinei Alexandru. Cititorii de toate vârstele, istorici, dar nu numai, pot afla informații valoroase despre rolul deosebit pe care l-a avut Iuliu Maniu în ieșirea României din alianța cu Germania din timpul celui de al doilea război mondial și în pregătirea actului de la 23 august 1944. Relațiile diplomatice speciale pe care Iuliu Maniu le-a avut cu Winston Churchill, eforturile pe care acesta le-a depus în vederea limitării influenței Uniunii Sovietice asupra României, dar și în vederea restabilirii granițelor țării , capacitatea lui Iuliu Maniu de forma un guvern de uniune națională pentru a salva România, sunt numai câteva din temele pe care le vom discuta cu Dan Pavel, profesor la Facultatea de Științe Politice din București.
Iuliu  Maniu a murit la Sighet, după ani grei de detenție și tortură. A fost îngropat în groapa comună de la Cimitirul Săracilor. Trupul său nu a putut fi identificat.Corneliu Coposu a murit la 11 noiembrie 1995, la București. A reușit să asiste la căderea  Cortinei de Fier și reașezarea istoriei.
Vom discuta despre modele morale, intelectuale și politice, despre capacitatea de a pătrunde sensul istoriei, dincolo de vicleniile sau tragismul momentului, despre nevoia de a ne reaminti CORECT trecutul pentru a putea înțelege prezentul și viitorul.
Ana Blandiana și Dan Pavel vor fi alături de noi, la Radio România Cultural, duminică 21 mai 2017, de la ora 22,20. O emisiune de Daniela Rei Vișan.