Idei în nocturnă, Izvoare de filosofie – Invitat: prof. drd. Ramona Ardelean
31 March 2017
DOCUMENTAR: Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone
1 April 2017

Azi la Radio România Cultural – Texte și pretexte

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

În ediţia din 1 aprilie 2017a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm intersectînd un spaţiu intelectual de convergenţă a mai multor discipline. Este vorba despre medicină, literatură, istorie şi astrologie. De ce? Ei bine, pentru că medicina este o ştiinţă aparte, care nu exclude rigoarea de tip matematic, însă nici flerul şi intuiţia tipice travaliului artistic. Doctorul Mihai Neagu Basarab îmbină fără îndoială aceste calităţi, căci este şi scriitor, şi istoric al culturii, şi astrolog. Format în buna tradiţie a şcolii de medicină de la Bucureşti, s-a specializat în psihiatrie şi istoria medicinei, fiind pînă în 1990 cadru universitar.
Pentru a nu se murdări făcînd compromisuri politice în perioada dictaturii, a ales să scrie teatru şi nuvelă, elaborînd totodată o excelentă monografie dedicată lui Paracelsus. Dezamăgit de evoluţiile politice din ţară, s-a autoexilat la Freiburg-im-Breisgau în 1990, specializîndu-se în homeopatie şi ulterior devenind directorul Bibliotecii Române de la Freiburg, posesoarea unui adevărat tezaur de manuscrise, documente şi cărţi ale elitei intelectuale din diaspora. Mihai Neagu Basarab ne-a oferit, prin titluri de memorialistică precum Ultima boemă bucureşteană (1964-1976) şi Conferinţe freiburgheze şi ale scrieri (cinci volume), o mărturie vie, netrădătoare şi armonioasă stilistic, a vieţii literare şi filosofice din România ultimei jumătăţi de veac.

Confesiunile şi analizele sale amintesc de strălucitoarea epocă interbelică românească. Cu domnul doctor vom discuta despre ultima ediţie a Buletinului Bibliotecii Române de la Freiburg-im-Breisgau, ca şi despre acţiunile şi evenimentele patronate de această onorabilă instituţie de cultură.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria literaturii române, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de Octavian Goga, marele poet transilvan al „pătimirii noastre”, o vie conştiinţă patriotică şi un mare om de litere. La 1 aprilie a.c. se împlinesc 136 de ani de la naşterea acestuia la Răşinari, lîngă Sibiu.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi o schiţă comică excepţională din Arhiva de Aur a SRR, intitulată Meditaţiile, în care strălucesc  regretaţii Toma Caragiu şi Marin Moraru.

Foto:  dr. Mihai Neagu Basarab, portret dr. Mihai Neagu Basarab,  coperte, clădirea Institutului Român de la Freiburg-im-Breisgau, Octavian Goga,  casa memorială Goga de la Răşinari,  Toma Caragiu şi Marin Moraru, link you tube spre intervenţia filmată a doctorului Mihai Neagu Basarab la un simpozion internaţional pe tema „România între Orient şi Occident” desfăşurat la Piteşti în 2016:

https://www.youtube.com/watch?v=nD45d15yvx8.