Festivalul Internațional de Carte Transilvania vă propune să urmăriți proiectul inedit ‘READ & RIDE’
30 June 2017
Revista Literară Radio cu Anca Mateescu
2 July 2017

Texte şi pretexte – Invitat: Alexandru Gheorghiaş , traducatoe

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu

În ediţia din 1 iulie 2017a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm intersectînd un spaţiu care nu ţine în mod direct de registrul cultural. Este vorba despre sport, mai exact despre fotbal. De ce? Pretextul unei asemenea abordări îl reprezintă apariţia cărţii autobiografice Driblingul meu de Johan Cruyff. Volumul a fost tradus de Alexandru Gheorghiaş şi a apărut la Editura bucureşteană Victoria Books acum cîteva săptămîni. Traducătorul, vechi gazetar în domeniul ştirilor sportive, comentator tv al mai multor sporturi, tălmăcitor de pelicule artistice şi blogger în domeniul istoriei sociale a muzicii rock, ne va demonstra în studioul emisiunii Texte şi pretexte de ce fotbalul, prin personalitatea olandezului Cruyff, devine o activitate de relevanţă intelectuală, iar eroul cărţii invocate poate oricînd să stea alături de cei patru Beatles, de Bob Dylan, de Francis Ford Coppola, de Muhammad Ali şi de J.D. Salinger. Vizionar al sportului cu balonul rotund, geniu pe gazon, strateg de geniu şi om cu simţul afacerilor, Johan Cruyff şi-a depăşit categoric epoca şi a presimţit profilul viitorului în acest sport. Iar autobiografia sa, scrisă împreună cu jurnalistul Jaap de Groot, este o carte de foarte bună literatură biografică.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria modernă a României, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de Mihail Kogălniceanu, marele om politic moldav, o vie conştiinţă patriotică şi un mare om de litere. La 1 iulie a.c. se împlinesc 126 de ani de la trecerea acestuia în nefiinţă la Paris.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un monolog comic excepţional din Arhiva de Aur a SRR, intitulat Dă Doamne!, în care strălucesceşte  marele Constantin Tănase-Cărăbuş.

Alex Gheorghiaş,coperte,  Johann Cruyff, Mihail Kogălniceanu, Constantin Tănase-Cărăbuş, link you tube spre un portret video dedicat lui Johan Cruyff:

https://www.youtube.com/watch?v=vLN7BaB1k0.