Un enciclopedist – Bogdan Petriceicu Hasdeu, de Dan Manolache
3 March 2018
Idei în nocturnă. Pagini de Istorie – Invitat, prof.dr. Cosmin Popa, cercetător la Institutul „Nicolae Iorga” al Academiei Române
6 March 2018

Texte si pretexte: Invitat generalul de contraspionaj în retragere, Aurel I. Rogojan

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

 

În ediţia din 3 fmartie 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, deoarece nazuim ca alături de invitatul nostru special, generalul de contraspionaj în retragere, Aurel I. Rogojan, să medităm asupra biografiei, personalităţii, activităţii şi patriotismului unui înalt lider de contrainformaţii român, regretatul general Iulian Vlad. Aurel I. Rogojan, autor al unor lucrări fundamentale în domeniu, precum Fereastra serviciilor secrete.

România în jocul strategiilor globale şi Factorul intern. România în spirala conspiraţiilor, amîndouă apărute la Editura Compania din Bucureşti, fost înalt ofiţer de contrainformaţii, în prezent în retragere, este un patriot într-o epocă a relaxării şi confuziei identitare, în care ideea de celebrare a virtuţilor naţionale pare nu numai desuetă, ci de-a dreptul reacţionară.

Din acest punct de vedere, probabil că ardelenismul său superior are un cuvînt greu de spus în balanţa acestei opţiuni personale. Iată că la finele anului trecut, Aurel I. Rogojan, fost şef de cabinet al generalului Iulian Vlad, a publicat la Editura Proema de la Baia-Mare un volum masiv de convorbiri, intitulat Confesiuni pentru istorie, dialoguri în care generalul Vlad dezvăluie aspecte teribile legate de contextul aşa-zisei Revoluţii din decembrie 1989, de rolul jucat de forţele externe în acel episod, dar şi de evoluţiile politice şi de spionaj ulterioare.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria culturii universale, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 114 de ani Kaiser-ul german Wilhelm II înregistra primul discurs politic din istorie pe fonograf.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul rostit de Dem. Rădulescu, zis şi Bibanu’, intitulat Iubita mea soţie.

Ilustrare vizuală: Aurel I. Rogojan şi Iulian Vlad,  coperte, Wilhelm I,  fonograf,  Dem. Rădulescu, link you tube spre interviul acordat de Aurel Rogojan lui Ion Cristoiu despre generalul Vlad:

http://www.dailymotion.com/video/xl6z6p.