Rodica Bretin – premiul Opera Omnia la RomCon 2019
16 May 2019
”Declarația de la București” și ”Agenda strategică de cercetare și inovare la Marea Neagră”, urmăresc readucerea la viață al unui ”Drum al mătăsii” în variantă contemporană
16 May 2019

Buletin cosmic

Buletinul cosmic realizat de Claudiu Tănăselia poate fi urmărit pe situl www.parsec.ro și pagina fe facebook parsec.ro

  • Jeff Bezos a dezvăluit joi un nou proiect al companiei sale Blue Origin: un lander lunar, denumit Blue Moon, la care Blue Origin a lucrat în ultimii 3 ani. Vehiculul va putea transporta 3.6 tone în prima fază pe suprafața Lunii ( spre comparație, modulul lunar din timpul programul Apollo avea aproximativ 5 tone). O versiune mai mare și mai complexă va putea transporta 6.5 tone, ceea ce ar putea însemna și un echipaj pe Lună, până în 2024 (Bezos speră să atragă astfel atenția NASA, care urmează să ajungă pe Lună în următorii 5 ani). Landerul Blue Moon va folosi un motor nou, BE-7, alimentat cu hidrogen și oxigen lichid, motor care va fi testat pentru prima dată în această vară (proiectul BE-7 are și el 3 ani vechime și majoritatea componentelor sunt deja 3D-printate și așteaptă să fie asamblate). A fost ales acest combustibil deoarece destinația landerului va fi Polul Sud lunar, acolo unde se găsește apă înghețată, care va putea fi separată în hidrogen și oxigen folosind energia electrica generată de la panouri solare expuse permanent la lumina solară, pa particularitate pe care o au unii versanți ai craterelor de la Polul Sud lunar. Bizar este faptul că Jeff Bezos nu a menționat ce rachetă va putea lansa acest lander selenar și nu a făcut nici o referire la racheta New Glenn la care compania Blue Origin lucrează de câțiva ani și care va avea zborul inaugural în 2021.
  • NASA a confirmat zilele trecute că un alt test al companiei SpaceX din aprilie s-a soldat cu un eșec. Astronauți de la bordul viitoarei capsule Crew Dragon, la finalul misiunii, urmează să aterizeze folosind un sistem de patru parașute care vor duce capsula la sol, iar într-un test desfășurat luna trecută, una dintre aceste parașute a fost intențional nefolosită, însă celelalte trei, care trebuiau să ducă în siguranță la sol, nu au funcționat satisfăcător. După explozia capsulei Dragon 2 de la începutul lunii aprilie, este al doilea test care decurge prost pentru compania lui Elon Musk și împinge și mai mult în viitor data la care astronauți vor fi lansați în spațiu de pe teritoriul american.
  • După ce săptămâna trecută capsula Dragon a fost cuplată la  Stația Spațială Internațională, avanpostul orbital are andocate în prezent următoarele șase vehicule: Progress MS-10 (denumită și Progress-71 în documentele americane, andocat la modulul Zvezda), Progress MS-11 (sau Progress-72, andocat la Pirs), Soyuz MS-11 (Poisk), Soyuz MS-12 (Rassvet), Cygnus NG-11 (Unity) și Dragon CRS-17 (Harmony). Ar mai fi loc liber pentru un singur vehicul, care ar putea andoca la modulul Tranquility. Dacă în iunie nu sunt prevăzute lansări spre ISS, în iulie vor pleca spre stație două nave cargo: Dragon CRS-18 și Progress MS-12.
  • Mâine, SpaceX plănuiește să lanseze la noapte primii 60 de sateliți, într-un prim test al constelației Starlink. La mijlocul anilor 2020, SpaceX dorește să folosească aproximativ 12000 de sateliți pe orbită (de aproximativ 6 ori mai mult decât numărul total de sateliți activi aflați astăzi pe orbită), pentru a asigura conexiune globală la internet iar lansarea de mâine este primul pas concret în acest pla). Cei 60 de sateliți vor fi lansați la bordul unei singure rachete Falcon 9, de pe rampa SLC-40, joi dimineața la ora 5:30.

Imagine: https://www.blueorigin.com/assets/blueorigin-bluemoon-lander-reveal.jpg

Sursa: Blue Origin

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță