Dimensiunea științifică a artei: Filmul de weekend – Nostalgia for the Light, (2010), regia  Patricio Guzman
26 November 2021
CONSULTAȚII – 27 noiembrie 2021 – „NU-ȚI FERI PRIVIREA!”
26 November 2021

Buletin cosmic – Misiune de apărare planetară, lansată de NASA

 

26 nov 2021

  • Miercuri, la ora 08:21 ora României, o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX a lansat, de la baza aeriană Vandenberg din California, sonda DART (NASA). Anul viitor, în 2 octombrie, sonda va lovi asteroidul Dimorphos, într-o misiune de apărare planetară, pentru a putea observa efectul acestui impact asupra orbitei asteroidului. În 2024, misiunea misiunea va continua cu sonda HERA (ESA), care va porni spre același asteroid, pentru a investiga mai îndeaproape efectele impactului sondei DART. Panourile solare ale sondei DART sunt similare cu noile seturi de panouri solare (iROSA) care sunt sunt montate în această perioadă la Stația Spațială Internațională. 

Imagine: https://pbs.twimg.com/media/FE5fLDqUUAI0EQb?format=jpg&name=large (Credit: SpaceX)

  • Telescopul spațial James Webb ne ține în continuare în suspans: lansarea sa a fost amânată câteva zile, pentru 22 decembrie, din cauza unui incident în timpul pregătirilor pentru lansare. Una din clamele care susținea satelitul pe adaptorul treptei secundare al rachetei a cedat, fapt ce a produs vibrații neașteptate, care s-au propagat în întreg instrumentul. NASA investighează acum dacă aceste vibrații au avariat vreuna din componentele extrem de delicate ale telescopului care a costat până acum aproximativ 10 miliarde de dolari.

Imagine: https://pbs.twimg.com/media/FE5i11DXMAQoF8R?format=jpg&name=large (Credit NASA)

  • Sâmbătă, după mai multe amânări și 3 eșecuri consecutive (unul extrem spectaculos), racheta companiei Astra a reușit în cele din urmă să plaseze un satelit pe orbită, în cadrul unui test desfășurat pentru US Space Force. Lansarea a avut loc azi-dimineață la ora 08:16 ora României de la baza Kodiak din Alaska și satelitul a ajuns pe o orbită cu altitudinea 438×507 km, 86.0 grade înclinație orbitală.
  • Sonda indiană Chandrayaan-2 (CH2O) a fost nevoită să efectueze o manevră de evitare a sondei americane Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), pentru că cele două urmau să se apropie una de alta la o distanță periculos de mică, undeva desupra Polului Nord lunar. Manevra a fost efectuată cu succes și în viitorul apropiat nu se mai întrevede o astfel de apropiere periculoasă între cele două sonde. CH2O a fost lansată de ISRO în 2019, în timp ce LRO se află pe orbita Lunii din 2009

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia împreună cu Mihaela Ghiță