S-a încheiat a șasea ediție a Târgului de Carte SF și Fantasy Final Frontier
6 April 2017
Idei în nocturnă. Diaspora – Invitatul ediției este fizicianul, filosoful, profesorul și scriitorul Basarab Nicolescu
6 April 2017

Călătorii mineralogice în Transilvania. Colecţia de minerale Samuel von Brukenthal

La 200 de ani de la deschiderea Muzeului Brukental ca instituție publică, ieri a fost vernisată expoziția ”Călătorii mineralogice în Transilvania. Colecţia de minerale Samuel von Brukenthal” .

Activitatea de colecţionar de tablouri, monede, medalii, piese de artă decorativă a lui samuel von Brukenthal este bine cunoscută. În schimb, mai puţin cunoscut este interesul baronului pentru adunarea unor mostre valoroase de minerale. Rodul activităţii de colecţionar de minerale şi pasiunea acestuia pentru mineralogie constituie tema acestei expoziţii în care sunt etalate 153 de eşantioane din cele peste 2000 de piese cât număra colecţia baronului Samuel von Brukenthal.

Dacă Sibiul devine la sfârşitul secolului al XVIII-lea centrul ştiinţific al mişcării naturaliste ardelene, căpătând o notorietate internaţională ca centru cultural-ştiinţific, aceasta s-a datorat, în primul rând, baronului Samuel von Brukenthal, un mecena al ştiinţelor şi al artelor.

Interviu înregistrat cu dr. Rodica Ciobanu  șef de secție în cadrul Muzeului Național Brukental și curator al acestei expoziții