România, locul 61 din 63 în ce priveşte capacitatea de dezvoltare şi atragere a talentelor
22 November 2017
Știința în cuvinte potrivite
22 November 2017

Deschiderea Anului Centenar, la Radio România Cultural şi Radio România Muzical

Radio România Cultural, alături de celelalte posturi ale Radio România, va transmite în direct, duminică, 26 noiembrie, de la ora 19.30, concertul – eveniment care marchează deschiderea manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri din 1918, eveniment organizat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, la Teatrul Național “Ion Luca Caragiale” din București.  Concertul va fi susținut de Orchestra Română de Tineret, condusă de unul dintre cei mai apreciați dirijori români ai momentului, cu o carieră impresionantă la nivel internațional, Cristian Măcelaru.

Soliștii evenimentului sunt: Adela Zaharia, soprana care a câștigat în 2017 Concursul “Operalia” organizat de Placido Domingo, tenorul Ștefan Pop, câștigător al aceleiași prestigioase competiții în 2010, violonistul Ștefan Tarara, distins cu premiul I la Concursul “George Enescu” din 2014. Alături de ei, vor fi prezenți muzicieni străini cu o prestigioasă activitate la nivel internațional: soprana Kristine Opolais, tenorul Piotr Beczala și violoniștii Julian Rachlin și Michael Barenboim.

Cu o oră înaintea concertului, de la ora 18.30, ascultătorii Radio România Cultural şi Radio România Muzical sunt invitaţi la o dezbatere despre marele eveniment de acum 100 de ani, al cărei moderator va fi Dan Manolache, realizatorul emisiunii Pagini de istorie de la RRC.

Care au fost momentele cheie premergatoare Marii Uniri, cum se văd astăzi, care au fost personajele principale și cum se interpretează azi acțiunile lor din trecut sunt câteva dintre subiectele abordate în emisiunea dedicată Marii Uniri, care va începe la ora 19:00. Invitați vor fi specialişti în istoria acestei perioade. Se vor aduce în discuție și câteva dintre viitoarele repere ale programului de celebrare a Unirii din 1918, cu reprezentanţi autorizaţi ai Academiei Române, Rețelei Muzeelor și Comisiei „Centenar”.

În aşteptarea concertului care deschide Anul Centenar, George Gâlea va avea intervenţii în direct de la Teatrul Naţional Bucureşti cu câteva dintre personalităţile care participă la eveniment.