REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?
21 September 2019
Dimensiunea stiintifica a artei – Golem incoroporated: Report – autopsia unui computer decedat partea 1
23 September 2019

CONSULTAȚII – 22 SEPTEMBRIE 2019

În fiecare an, în data de 22 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice, o zi care este dedicată îmbunătățirii accesului la tratament pentru pacienții din întreaga lume.

Leucemia Mieloidă Cronicăeste o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Afecțiunea este caracterizată de o mutație genetică a cromozomilor 9 și 22, care conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge. Majoritatea cazurilor apar la adulți, dar afecțiune apare foarte rar și la copii.  Acum mai bine de 15 ani, Leucemia Mieloidă Cronică era considerată o boală letală pentru majoritatea pacienților.

Progresele realizate în acest domeniu au transformat Leucemia Mieloidă Cronică într-o afecțiune în care pacienții, dacă sunt tratați în mod eficient, au șansa de a trăi o viață normală și lungă. Marilena Frâncu a aflat mai multe amănunte de la medicul hematolog Ioana Ogner, prezent la Școala de boli rare pentru jurnaliști din Timișoara, ediția a VIII-a.

–         Interviu Ioana Ogner