Scrisoare deschisă: Criza umanitară provocată de COVID-19 – Șase măsuri urgente
9 April 2020
Savantgarde #105
9 April 2020

Idei în nocturnă: ”Recurs la istorie” – terapia cu plasmă imunizată, posibil tratament pentru COVID -19

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/images/search/covid-19/

Omenirea este într-o cursă contracronometru cu una dintre cele mai agresive pandemii, cauzată de noul coronavirus SARS-COv-2. Pe numele său COVID-19, pentru noua pandemie nu există încă nici tratamente specifice și nici vaccinuri.

Există însă, aplicată și testată în altele, o metodă deopotrivă profilactică dar și de tratament, cel puțin teoretic și bazat pe asemănările dintre noul coronavirus si cele anterioare, precum cele care au cauzat epidemiile de SARS și MERS.

Este vorba despre terapia cu plasmă imunizată (plasmă provenită de la foști pacienți cu COVID-19, în cazul de față), procedeu denumit în limbaj de specialitate drept imunizare pasivă. 

Care sunt argumentele în favoarea imunizării pasive dar și care este situația actuală în ceea ce privește testarea și elaborarea de tratamente specifice COVID-19  – în emisiuniea Idei în nocturnă .

Invitați – dr. Marius Geantă, președintele InoMed, Centrul pentru Inovație în Medicină, dr. Radu-Tudor Cionei, dr.microbiologie moleculară, Laboratorul de microbiologie și metagenomică al Universității Ștefan cel MAre din Suceava și dr. Mihai Netea, medic internist-infecționist și profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda.