Scriitori contemporani la muzeu Doina Ruști / 7
13 June 2017
ACOLADE – LILIANA COROBCA: „Cenzorul nu discuta cu autorul, ci cu editura”
14 June 2017

Dan C. Mihăilescu și Pavel Bartoș despre ‘Istoria omenirii’, o carte esențială pentru adolescenți – dezbatere la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Editura Humanitas va asteapta la Libraria Humanitas de la Cismigiu sambata, 17 iunie, ora 11.30, la lansarea volumului Istoria omenirii de Hendrik Willem van Loon, unul dintre cei mai importanti autori de istorie pentru copii si adolescenti. Aceasta carte esentiala pentru adolescenti, aparuta pentru prima data in 1921 si distinsa cu Newbery Medal, va fi prezentata de Dan C. Mihailescu si Pavel Bartos, iar moderatorul intanirii va fi Iustina Croitoru, editor-coordonator al colectiei „Humanitas Junior“.
Istoria omenirii. O istorie multimilenara depanata de un mare povestitor. O istorie care poate fi parcursa cu sufletul la gura, intr-o saptamana, sau pe indelete, intr-o vacanta. Iar atunci cand inchidem cartea ramanem adanciti in ganduri, pentru ca, dincolo de fapte, povestitorul ne pune in fata marile intrebari despre lume si om. Editia aceasta, adusa la zi, cu capitole noi si o minunata introducere semnate de Robert Sullivan, porneste din zorii timpurilor si ajunge pana la dezvoltarea retelelor de socializare (Facebook si Twitter), vorbind despre evenimentele si personalitatile fara de care intreaga istorie a civilizatiei ar fi fost alta.
Hendrik Willem van Loon (1882–1944) s-a nascut la Rotterdam. In anul 1902 pleaca in Statele Unite pentru a studia la Cornell University. Isi obtine doctoratul la Universitatea din München, in 1911, cu o teza intitulata The Fall of the Dutch Republic (Caderea Republicii Olandeze), care va deveni, in 1913, prima sa carte publicata. Este corespondent al agentiei Associated Press in Rusia, in timpul revolutiei din 1905, iar apoi in Belgia in anul 1914, la inceputul Primului Razboi Mondial. Se intoarce in Statele Unite; conferentiaza la Cornell University, iar in 1919 devine cetatean american. In 1940 il sprijina pe Franklin D. Roosevelt in campania electorala si ii indeamna pe americani sa se impotriveasca totalitarismului dupa ce, cu doi ani inainte, denuntase nazismul intr-un volum care a avut ecou in epoca. Este unul dintre cei mai importanti autori de istorie pentru copii si adolescenti; a publicat zeci de volume, pe care le-a si ilustrat. Cea mai cunoscuta carte a sa este, fara indoiala, Istoria omenirii, aparuta pentru prima data in 1921 si actualizata ulterior de autor, apoi de fiul sau si de alti istorici. A fost, in 1922, prima opera distinsa cu Newbery Medal, prestigios premiu nord-american destinat literaturii pentru copii.
Traducerea volumului este semnata de Cornelia Dumitru.