„În noaptea timpului”, de Antonio Munoz Molina se lansează la Humanitas Cișmigiu
17 October 2016
ORA DE CARTE LA ANTIPA
17 October 2016

Dialog poetic cu Aase Berg, Elisabeth Berchtold și Johannes Goransson la ICR

Vineri, 21 octombrie 2016, ora 19:00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, București), va avea loc un dialog despre scena poetică din Suedia și America, avându-i invitați pe scriitorii Aase Berg, Elisabeth Berchtold și Johannes Goransson. Moderator: Răzvan țupa. Acest dialog deschide seria de evenimente ‘Nights in White Satin’ — o formă capricioasă de poezie, ediția a VII-a, care va avea loc în perioada 21-23 octombrie 2016. Parteneri: Institutul Cultural Român și Ambasada Suediei București. Coordonatori și inițiatori NWS: Iulia Militaru și Andra Rotaru.

Evenimentul de poezie și performance ‘Nights in White Satin’ — o formă capricioasă de poezie a luat ființă în anul 2011, dintr-o nevoie de a pune față în față poeți consacrați și poeți tineri, dar totodată pentru a familiariza publicul cu astfel de modalități de a face poezie și, în același timp, pentru a crea un spațiu de desfășurare pentru zona poetică performativă, mai puțin cunoscută în România.

Elisabeth Berchtold (Suedia) s-a născut în 1971. Poemele ei au apărut în numeroase reviste suedeze. Volumul de debut, Marialucia (Norstedts, 2012), a fost extrem de bine primit de cititori și critica literară suedeză, fiind considerată una dintre scriitoarele de top din ultimii ani. A participat, printre altele, la workshopul de traduceri organizat de ICR Stockholm, în 2015. În 2016, i-a apărut volumul ‘Kara Svan’, editura Norstedts.

Aase Berg (n. 1967) este poetă și critic suedez, recunoscută la nivel mondial. A fost printre fondatorii Grupului Suprarealist din Stockholm, în 1986. Începând cu anii ’90, ea devine una dintre vocile cele mai puternice ale liricii suedeze contemporane. A publicat majoritatea volumelor sale la Bonnier, cea mai prestigioasă editură din Suedia. Și-a făcut debutul în proză cu ‘Perversioner: 12 noveller om avvikelser’, volum publicat la Vertigo, iar în poezie cu ‘Hos radjur’. Aase Berg a fost editor al revistei Bonniers Litterära Magasin (BLM), critic literar al ziarului Expressen și colaborator al altor reviste suedeze.

Dintre volumele publicate: ‘Hos radjur: prosadikter’ (Stockholm: Bonnier Alba, 1997), ‘Mork materia’ (Stockholm: Bonnier, 1999); ‘Forsla fett: dikter’ (Stockholm: Bonnier, 2002); ‘Perversioner: 12 noveller om avvikelser’, ed. Viktoria Jaderling (Stockholm: Vertigo, 2003); ‘Uppland: dikter’ (Stockholm: Bonnier, 2005); ‘Remainland: Selected Poems of Aase Berg’, traducere de Johannes Goransson (Tuscaloosa: Action Books, 2005); ‘With Deer’, traducere de Johannes Goransson (Boston: Black Ocean, 2009); ‘Hackers’ (Albert Bonniers Forlag, 2015).

Poet și traducător, Johannes Goransson (n. 1973) a emigrat, împreună cu familia sa, din Skane, Suedia, în Statele Unite la vârsta de 13 ani. Continuă să mențină un contact strâns cu poezia suedeză, traducând autori din suedeză în engleză, publicându-i în reviste din Statele Unite și la propria editură, Action Books. A studiat la Universitatea din Minnesota, a urmat cursurile MFA-ului de la Iowa Writers’ Workshop, iar doctoratul — la Universitatea din Georgia. Este autorul mai multor cărți, printre care ‘Haute Surveillance’ (2013), ‘Entrance to a colonial pageant in which we all begin to intricate’ (2011), și ‘Dear Ra (A Story in Flinches)’, 2008. A tradus ‘Dark Matter’ (2012), de Aase Berg, ‘Transfer Fat’ (2012), ‘Remainland: Selected Poems of Aase Berg’ (2005) și ‘Ideals Clearance’, de Henry Parland (2007).

Johannes Goransson este interesat de abordări ale scrisului care transgresează limitele textului și totodată pune în fundal demarcațiile acestuia. Împreună cu soția sa, Joyelle McSweeney, Goransson coeditează editura Action Books, iar cu John Woods publică jurnalul online Action, Yes. Este profesor la Universitatea Notre Dame, Indiana, USA.

Evenimentul se va derula în limba engleză.

Evenimentul va continua sâmbătă, 22 octombrie 2016, ora 19:00, la Librăria Cărturești (Strada Pictor Arthur Verona 13-15, București), cu primul performance poetic Nights in White Satin — o formă capricioasă de poezie, invitați: Elisabeth Berchtold, Aase Berg (Suedia), Johannes Goransson (SUA), Sebastian Big, Raluca Boboc, Anca Bucur, Iulia Militaru, Octavian Perpelea (România).

Moderator: Răzvan Țupa. Duminică, 23 octombrie 2016, ora 20:00, la Gallery (Str. Leonida nr. 9-11, București), va avea loc al doilea modul al acestei ediții, invitați: Elisabeth Berchtold, Aase Berg (Suedia), Johannes Goransson (SUA),Monica Manolachi, Felix Nicolau, Răzvan Pricop, Andra Rotaru. Moderator: Ciprian Măceșaru.

‘Nights in White Satin’ — o formă capricioasă de poezie va beneficia și de o documentare video, precum și de o expoziție fotografică, care vor fi prezentate în revista online Writing ACT.