Fantasticul lui Eminescu
15 January 2021
Știința 360: Ziua Culturii Naționale – Cultura în era digitală – 15 ianuarie 2021
15 January 2021

Dimensiunea științifică a artei Corina Simion – Castelul și lacul pe care Eminescu le evocă în poemul Scrisoarea a IV-a și Somnoroase păsărele se află la Măgurele, acum în patrimoniul Institutelor de Fizică de pe Platforma de la Măgurele

Castelul și lacul pe care Eminescu le evocă în poemul Scrisoarea a IV-a și Somnoroase păsărele  se află acum în patrimoniul Institutului de Fizica Materialelor şi Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară.

În perioada 1877 – 1883/1884 Eminescu vizita conacul ca invitat al Elenei Oteteleșanu, cel mai probabil, la serate culturale, unde se întâlnea cu Slavici și Maiorescu.

La sfârșitul anilor 1800, după moartea familiei Oteteleșanu, domeniul de la Măgurele este preluat de Academia Română care înființează aici Institutul Ioan Oteteleşanu, inaugurat la 18 octombrie 1894 cu prima serie de 15 eleve. Director de studii era Ioan Slavici. Aceasta fusese dorința consemnată în testamentul lui Iancu Oteteleșanu din 19 martie 1876 ca, întreaga lui avere, după moartea soţiei lui, să fie folosită pentru ”facerea unui institut de fete Românce, cărora li se va da o creştere şi o educaţie de bune mume de familie”.

La distanță de mai bine de 100 de ani, Corina Simion, inginer chimist, cercetător la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară se implică de peste 15 ani pentru cercetarea și documentarea istoriei castelului Oteteleșanu și a localității Măgurele unde acum se află cel mai important parc de cercetare din București și probabil din România.

Vom dedica mai multe episoade acestui subiect și pentru că astăzi sărbătorim ziua culturii și a marelui poet național Eminescu, ne vom opri asupra popasului făcut de Eminescu la Măgurele.

Foto: 

Faţada nordică cca. 1865

Faţada sudică în corelaţie cu parcul şi cu lacul, cca. 1906

Chioşcul lui Eminescu, cca. 1865; detaliu

Parcul şi lacul în corelaţie cu faţada sudică a clădirii, cca. 1865

Interviu cu Corina Simion ing. chimist în Laboratorul de Radiochimie pentru probe de mediu, specialistă în studii arheometrice și datare cu radiocarbon la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei.

Realizator Mihaela Ghiță