Idei în nocturnă – 17 iunie – Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei
17 June 2021
O schiță de vacanță
18 June 2021

Dimensiunea științifică a artei: Filmul de weekend – Moon (2009) – în regia lui Duncan Jones

 

Dacă este vineri, e invitație la film SF. Raul Pahonea, colaboratorul nostru ne propune azi filmul Moon (Luna), un film din anul 2009, în regia lui Duncan Jones.

Duncan Jones fiul lui David Bowie, lansează filmul Moon în anul 2009, din păcate pentru el în aceeași perioadă în care se lansa și una din seriile Harry Potter, dar chiar și așa, filmul a fost destul de bine primit de public reușind să câștige din încasări dublul cheltuielilor de producție. Nici comunitatea științifică de la NASA nu a rămas indiferentă la mesajul filmului. Cercetatorii  sunt preocupati de mineritul pe lună pentru a extrage acest Heliu3 despre care se vorbește în film.

Acțiunea filmului se petrece pe Lună, unde Sam Bell, personajul principal este singurul astronaut care supraveghează instalațiile extrem de automatizate care extrag Heliu3, un izotop necesar fisiunii nucleare. Când mai avea doar câteva zile până la reîntoarcerea pe Pământ, sănătatea lui Sam ia o întorsătură dramatică. Suferă dureri de cap și halucinații, are un accident care ar fi putut să îi fie fatal, dar este salvat de  ceea ce pare a fi o versiune mai tânără a lui, posibil o clonă. Odată cu scurgerea timpului, Sam trebuie să rezolve misterul înainte de sosirea echipajului pentru a-l readuce pe Pământ.

Foto: Moon (2008) film poster.jpg

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Moon_(2008)_film_poster.jpg

Interviu cu Raul Pahonea, regizor.

Realizator Mihaela Ghiță