Avanpremieră la premiile Vladimir Colin
26 November 2021
Buletin cosmic – Misiune de apărare planetară, lansată de NASA
26 November 2021

Dimensiunea științifică a artei: Filmul de weekend – Nostalgia for the Light, (2010), regia  Patricio Guzman

 

Ca în fiecare vineri, rubrica Dimensiunea științifică a artei și Raul Pahonea, colaboratorul nostru, vă invită la film.

Recomandarea din această săptămână este Nostalgia for the Light (Nostalgia Luminii) (2010), în regia lui Patricio Guzman.

Nostalgia for the Light (Nostalgia Luminii), este un film documentar din anul 2010, în regia lui Patricio Guzman, realizator chilian. Trebuie menționată originea regizorului, căci ceea ce ne propune acest documentar este o incursiune în trecutul îndepărtat, reprezentat de astronomii și arheologii care își desfășoară activitatea în vastul spațiu arid al deșertului Atacama, dar și o confruntare cu trecutul politic recent al acestei țări, reprezentat de oamenii care au avut de îndurat regimul dictatorial al generalului Augusto Pinochet între anii 1974 și 1990. 

Regizorul însuși este liantul acestor lumi, căci pe lângă fascinația pe care o nutrește pentru spațiul cosmic și activitatatea astronomilor, este și el la rândul lui o victimă a regimului dictatorial. Simpatizant al președintelui Salvador Allende, îndepărtat de către Pinochet, acesta a reușit să fugă din țară și să își desfășoare activitatea de cineast departe de patria sa. Dar cu acest proiect, revine pe tărâmurile natale și încearcă să aducă un strop de lumină în trecutul întunecat al acestei țări, la fel cum astronomii și arheologii încearcă să lumineze trecutul cosmic și istoric pe care îl cercetează, după cum observă și unul dintre subiecții intervievați ai acestui film:

Astronomii au creat un telescop gigant pentru a aduce două lucruri, aparent incompatibile, împreună: originea universului si trecutul tuturor elementelor care au creat prezentul. Două situații diferite… azi ei pot observa trecutul recent al cosmosului, dar și trecutul său cel mai îndepărtat pentru a-i studia originea. 

Locul în care ne aflăm (deșertul Atacama), reușește să ne aducă împreună atât pe arheologi, cât și pe astronomi, căci cerul curat pentru astronomi este ceea ce este clima aridă pentru noi, adică ne facilitează accesul la dovezi din trecut. Transluciditatea cerului permite astronomilor să scoată la lumină misterele întunecate ale cosmosului. De aceea, ne desfășurăm activitea în același loc. Acest spațiu este o poartă de acces către trecut.

Filmul Nostalgia for the Light, (2010), regia  Patricio Guzman a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun film documentar din partea Academiei de Film Europene în anul 2010.

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Nostalgia_for_the_Light_(film_poster).jpg

Text Raul Pahonea

Rubrică realizată de Mihaela Ghiță în colaborare cu Raul Pahonea, regizor