Știința 360: Tulpini ale virusului SARS-CoV-2 care au circulat în România în primele luni de pandemie
14 October 2020
Dimensiunea științifică a artei:Irina Petroviciu – Coșenila – insecta din care se extrage acidul carminic, celebrul E120 folosit în industriile alimentară și cosmetică
15 October 2020

Dimensiunea științifică a artei: Irina Petroviciu – Coloranții naturali extrași din plante sau insecte sunt mult mai rezistenți decât coloranții de sinteză

Dragi iubitori de artă şi textile, tradiţie şi meşteşug, plante şi culoare, atăzi se deschide expoziția  “Coloranţi naturali în arta textilă contemporană” în sala de expoziţie din Pavilionul Muzeal Multicultural al Muzeului ASTRA din Sibiu, în care expun 14 studente de la Universitatea Națională de Arte București coordonate de Daniela Frumușeanu, Iulia Teodorescu și Irina Petroviciu. Un proiect co-finanțat AFCN.

Prepararea coloranților naturali, extrași din plante, insecte sau moluște face parte din categoria meșteșugurilor tradiționale, desigur că nu sunt foarte mulți artiștii care mai lucrează cu astfel de plante tinctoriale. Cercetătorii și restauratorii de patrimoniu textil studiază acești coloranți naturali pentru că sunt mult mai rezistenți decât coloranții de sinteză, afirmă Irina Petroviciu coordonatoarea expoziției “Coloranţi naturali în arta textilă contemporană“.

Interviu cu Irina Petroviciu – specialist în chimie, coordonatoarea Proiectului The Dyes in History and Archaeology – Coloranții în istorie și arheologie, din partea Asociației i-CON – Știința și Patrimoniul cultural în conexiune.

https://39dha2020sibiu.wordpress.com/about/

Realizator Mihaela Ghiță