CONSULTAȚII, 11 OCTOMBRIE 2020 – Atlas Gripal. Totul despre gripă și vaccinarea antigripală
10 October 2020
Știința 360: Premiul Nobel pentru Economie – 12 octombrie 2020
12 October 2020

Dimensiunea științifică a artei: Irina Petroviciu – Coloranții pot da indicații despre autenticitatea unui obiect muzeal și despre perioada socio-economică în care a fost produs obiectul respectiv

Purpura antica este cel mai vechi colorant natural cunoscut, el se extrăgea dintr-o anumită specie de melci, denumită Murex Brandaris. Pentru a obține 1 gram de colorant de culoare roșie erau necesari peste 10.000 de melci.

Diferența între coloranți și pigmenți este una foarte clar delimitată de specialiști. În timp ce coloranții sunt de origine biologică, obținuți din extracte de plante, insecte sau moluște, pigmenții au origine minerală sau sintetică. Negru de anilină a fost primul colorant de sinteză, obținut abia în anul 1856 de William Henry Perkin.

În această săptămână Dimensiunea Științifică a Artei se va îndrepta către coloranți și pigmenți, substanțe care erau folosite pentru colorarea firelor și fibrelor naturale, sau a țesăturilor. 

Astăzi există atât specialiști care studiază coloranții folosiți în diferitele obiecte de patrimoniu: țesături sau manuscrise miniate, dar există și artiști care încă mai folosesc aceste tipuri de coloranți în lucrările textile contemporane.

De ce este important studiul coloranților vechi? Pentru că în urma analizelor se poate stabili autenticitatea unui obiect muzeal dar se poate obține și o datare indirectă și proveniența, traseul parcurs de obiect, de la manufacturarea lui până în prezent.

Specialiștii în coloranți se întâlnesc anual la un congres specializat doar în coloranți naturali. În acest an congresul are loc on-line și este însoțit de o expoziție de textile contemporane, colorate exclusiv tradițional, care va fi vernisată miercuri la Muzeul Astra din Sibiu.

Invitata mea este Irina Petroviciu coordonatoarea Proiectului The Dyes in History and Archaeology – Coloranții în istorie și arheologie, din partea Asociației i-CON – Știința și Patrimoniul cultural în conexiune, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București și Complexul Muzeal Național Astra din Sibiu. Este un proiect co-finanțat de AFCN.

Sursa foto Wikipedia – https://ro.wikipedia.org/wiki/Purpură 

Interviu cu Irina Petroviciu – specialist în chimie, coordonatoarea Proiectului The Dyes in History and Archaeology – Coloranții în istorie și arheologie, din partea Asociației i-CON – Știința și Patrimoniul cultural în conexiune.

https://39dha2020sibiu.wordpress.com/about/ Realizator Mihaela Ghiță