“Vaccinurile sunt victima propriului succes” spune medicul Gindrovel Dumitra, dr.medicină, coordonatorul Grupului de lucru Vaccionologie al Societății Române de Medicina Familiei, la Știința 360
29 April 2020
PORTRET: Mina Minovici – fondator al sistemului medico-legal modern
30 April 2020

Dimensiunea științifică a artei – Totul despre eclipse cu Cătălin Beldea – ep. 4

La începutul lunii aprilie planeta Venus a traversat Pleiadele, un fenomen astral surprins de Cătălin Beldea, ieșind pe trotuarul din fața blocului. Aflat în izolare, ca toată lumea de altfel, nu a putut rezista tentatției de a imortaliza acest eveniment astronomic într-o fotografie rapidă. Din păcate, lucrurile nu pot sta așa pentru alte conjuncturi astrale. Eclipsa inelară de Soare din data de 21 iunie, va fi probabil, marele eveniment ratat de cea mai mare parte a comunității de astrofotografi din lume, pentru că țările pe unde trece banda de totalitate probabil vor fi închise la data când se va produce eclipsa.

La eclipsa inelară de soare din acest an, chiar în ziua solstițiului de vară, geometria astrală va face ca discul lunii să acopere discul Soarelui, apropiindu-se foarte mult de o eclipsă totală. Banda de totalitate va traversa continentul african intrând prin Republica Democrată Congo, va traversa Sudanul, Etipia, Eritreea, apoi se va îndrepta căre peninsula Arabică, trecând prin Yemen, Rub al-Chali, Oman, sudul Pakistanului, Nordul Indiei, Tibet, Sudul Chinei,  și Taiwan. 

Foto: Venus în Pleiade, fotografie din arhiva Cătălin Beldea, www.astrofoto.ro 

Interviu cu Cătălin Beldea – redactor la revista Știință și Tehnică și fotograf de eclipse.

Realizator Mihaela Ghiță