Bună seara stres! 
9 November 2018
Pastila antistres cu Roxana Alexandra Popa
13 November 2018

DNAdrive – o alternativă mai sigură și mai spațioasă de arhivare a datelor digitale! 

De fapt, DNAdrive este un proiect, gândit ca o alternativă mai sigură și mai spatioasă de arhivare a oricăror date digitale, folosindu-se ADN-ul.

Proiectul a fost gândit și dezvoltat de Alexandru Bratosin, Petru Molla și Vlad Bojian, elevi în clasa a XII a la Liceul Francez din București și prezentat la concursul international EUCYS, EU Contest for Young Scientists, concurs international organizat de Comisia Europeana, unde concurează echipe de tineri, reprezentând fiecare tara lui de origine după câștigarea unui concurs național.

Editia de anul acesta s-a tinut la Dublin, Irlanda între 14 si 18 septembrie, cu participarea a peste 80 de echipe din peste 40 de țări.

Proiectele au fost evaluate de un juriu format din 20 de oameni de știință de reputație internațională.

”Prin exploatarea sistemului imunitar al unei specii de bacterie, am reușit să scriem informații în genomul bacterian, informatiile fiind transformate din codul binar al datelor digitale in nucleotide de catre un algoritm creat de noi. Pe lângă alte avantaje, metoda noastra poate permite o capacitate echivalentă cu 450 de milioane de hard disk-uri de 1TB intr-un singur gram, cu o rată de întreținere de aproximativ 10 € pe an. Cu proiectul nostru am reusit sa castigam locul 2 la concursul international EUCYS.”, spun  Alexandru Bratosin, Petru Molla și Vlad Bojian

Detalii pe

https://www.docdroid.net/jLx2G1r/dnadrive-eucys.pdf

si

https://www.dailymotion.com/video/x6nbonl?fbclid=IwAR1FEcBQFfs7outwraNPSkNSCggDUXNpfeVq1LmZUpSJouzQgCjXde3AQDM

Despre proiect

Ne-am propus cu proiectul DNAdrive să cream o alternativă mai sigură și mai spatioasa de arhivare a oricaror date digitale, folosindu-ne de sistemul de stocare al organismelor vii: ADN-ul. Prin exploatarea sistemului imunitar al unei specii de bacterie, am reușit să scriem informații în genomul bacterian, informatiile fiind transformate din codul binar al datelor digitale in nucleotide de catre un algoritm creat de noi. Pe lângă alte avantaje, metoda noastra poate permite o capacitate echivalentă cu 450 de milioane de hard disk-uri de 1TB intr-un singur gram, cu o rată de întreținere de aproximativ 10 € pe an. Cu proiectul nostru am reusit sa castigam locul 2 la concursul international EUCYS.

Despre EUCYS

EUCYS (EU Contest for Young Scientists) este un concurs international organizat de Comisia Europeana, unde concureaza echipe de tineri, reprezentand fiecare tara lui de origine dupa castigarea unui concurs national. Editia de anul acesta s-a tinut la Dublin intre 14 si 18 septembrie, cu participarea a peste 80 de echipe din peste 40 de tari, si un juriu format din 20 de oameni de stiinta de reputatie internationala.

 

Dosar (in engleza): https://www.docdroid.net/jLx2G1r/dnadrive-eucys.pdf

Video (in franceza): https://www.dailymotion.com/video/x6nbonl?fbclid=IwAR1FEcBQFfs7outwraNPSkNSCggDUXNpfeVq1LmZUpSJouzQgCjXde3AQDM