Radio România la Festivalul Internaţional George Enescu 2019
27 August 2019
Mii de cărți, muzică bună și un munte de premii pentru vizitatori, la Caravana Gaudeamus Radio România, ediția Brașov 2019
1 September 2019

Documentar RRA, în finala Prix Europe

Documentarul Ţara fără morţi, realizat de Bogdan Isopescu – jurnalist, Radio România Actualităţi şi Mihnea Chelaru – regizor, Teatrul Naţional Radiofonic, a intrat în finala Prix Europe, la secţiunea Radio Current Affairs, alături de alte 15 producţii media europene.

Radio România primeşte astfel încă o nominalizare în finala prestigiosului concurs european de producţii media Prix Europa, ce va avea loc anul acesta la Potsdam, în perioada 6-12 octombrie, alături de serialul UNDEva în 28 de Ilinca Stihi, co-produs de Teatrul Naţional Radiofonic şi Radio România Actualităţi.

Investigaţia Ţara fără morţi/No Country for Dead Peopleabordează subiectul infecţiilor nozocomiale, al neregulilor din sistemul de control al substanţelor biocide (dezinfectanţi), precum şi atitudinea suspectă a autorităţilor în acest domeniu. Concluzia investigaţiei avansează ideea că, în ciuda scandalurilor Colectiv şi Hexi Pharma, autorităţile române nu au modificat nimic din legislaţia sau reglementările din domeniul sanitar. Mai mult, investigaţia surprinde refuzul constant al instituţiilor în a discuta acest subiect cu mass media. O altă concluzie a investigaţiei este faptul că, pe piaţa biocidelor din România, încă există substanţe neconforme ce pot pune în pericol starea de sănătate a oricărui cetăţean care intră în contact cu sistemul sanitar. Pe de altă parte, realizatorii documentarului lărgesc investigaţia şi către sistemul european care reglementează punerea pe piaţă a biocidelor în întreaga Uniune Europeană, iar concluziile sunt similare situaţiei din România.

Desfăşurat sub motto-ul Changing Europe – The Power of Dialogue, festivalul concurs Prix Europa a fost înfiinţat în 1987 de Parlamentul European şi de Comisia Europeană şi este susţinut de European Broadcasting Union (EBU), precum şi de numeroase organizaţii europene de media. Festivalul răsplăteşte cele mai bune producţii europene de radio, televiziune şi online, se adresează producătorilor profesionişti şi are ca scop stimularea creativităţii şi încurajarea creaţiei europene de media. Specificul evenimentului este dat de componenţa deschisă a juriului, format din reprezentanţi ai fiecărei producţii selectate în concurs, care participă la dezbateri şi votează individual producţiile din categoria la care sunt juraţi. Astfel, producţia câştigătoare a fiecărei categorii se desemnează prin votul majorităţii membrilor juriului. În cursul perioadei de desfăşurare a festivalului au loc evenimente speciale destinate participanţilor şi publicului larg, realizate împreună cu instituţii şi organizaţii partenere.

Documentarul poate fi ascultat la http://www.romania-actualitati.ro/piata_biocidelor_din_romania_o_piata_fara_control_sistematic-125703.

Ţara fără morţi (No Country for Dead People)

Scenariul – Bogdan Isopescu şi Mihnea Chelaru, muzica – Codrin Lazăr, regia artistică – Mihnea Chelaru. Producător – Emilian Blînda.

Durata – 34 min. 49 sec.