Ascultă Radio România Cultural Live

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Virșli și alte comori culinare: O aventură prin gusturile autentice ale Transilvaniei

Foto - Adrian Man

25 Martie 2025, 15:22

Andreea Jugănaru, cunoscută ca Andreea Chinese Food, este un nume apreciat în gastronomie, de la food blogger la trainer, la Horeca Culinary School. Pasionată de arta culinară, explorează tradiții și locuri prin povești savuroase. Împreună cu Silvia Teodorescu, ea ne poartă într-o călătorie a gusturilor prin Transilvania, descoperind printre altele secretele virșlilor, niște cârnați aparte.

Cârnații virșli au devenit un adevărat fenomen gastronomic, atrăgând din ce în ce mai mulți pasionați de preparate tradiționale. Acești cârnați se diferențiază prin faptul că nu sunt fripți sau prăjiți, ci fierți, păstrându-și suculența și aroma autentică. Hunedoara este locul de origine al acestor cârnați delicioși, iar Salașul de Jos este unul dintre centrele tradiționale de producție.

Un exemplu este Casa Victoria Iovanescu, unde se prepară virșli exclusiv din carne de oaie și capră, fără adaos de carne de porc. Apoi, cârnații sunt afumați cu lemn de fag, ceea ce le conferă o aromă inconfundabilă.

Metoda de lucru este esențială: carnea este foarte bine răcită, aproape congelată, ceea ce o face mai greu modelabilă. Se folosesc condimente speciale și neapărat mațe de oaie. Apoi sunt afumați exclusiv cu lemn de fag pentru o aromă specifică. Uscarea este de asemenea foarte importantă. Toate acestea fac virșli să fie un produs unic.

Dacă ajungeți în Hunedoara, nu ratați o oprire la Densuș, unde veți găsi un punct gastronomic local unic: LuciAna. Aici, pe lângă atmosfera autentică, puteți savura preparate tradiționale delicioase.

Este vorba despre unchiul Luci și mătușa Ana. Sunt doi oameni minunati care ne-au primit la ei în curte. Și așa cum spun și ei, au chiar un fel de hashtag care se numește #undetimpulstăpeloc. Și într-adevăr, atunci când pătrunzi în curtea lor, chiar simți că timpul stă pe loc.

O altă destinație gastronomică de neratat este Cincșor. Meniul aici este inspirat din tradițiile transilvănene, combinând influențe săsești, maghiare și românești.

Vechea școală de fete, casa parohială și casa țărănească sunt acum case de oaspeți, oferind nu doar cazare, ci și o experiență culinară de excepție. Salata de sfeclă cu brânză de capră și pastramă de vită a fost o surpriză plăcută. Am mai mâncat un păstrăv local, piure de țelină, iar la desert, tort înghețat de nuci.

Călătoria gastronomică prin Transilvania este una plină de arome autentice și experiențe memorabile. Fie că vorbim despre virșli, ciorbă de ardei umpluți sau salata surprinzătoare din Cincșor, fiecare preparat spune o poveste despre tradiție și pasiunea pentru gust. Dacă sunteți iubitori de gastronomie, aceste locuri merită puse pe lista voastră de destinații culinare.

Din 2018 comunitatea Cronicari Digitali umblă neîncetat prin toate colțurile României, descoperă oameni, locuri, obiective și povești. În rubrica Spune-mi unde sunt, din emisiunea Orașul Vorbește, prezentăm săptămânal câte o destinație de călătorie pe care te îndemnăm să o descoperi și tu, în următorul weekend sau vacanță!

Seria de film documentar „Portret gastronomic local” – Episod 3: Gospodăria Cobor – Șura-n bucate. Tradiții renăscute în Țara Făgărașului
Orașul vorbește 17 Noiembrie 2025, 16:35

Seria de film documentar „Portret gastronomic local” – Episod 3: Gospodăria Cobor – Șura-n bucate. Tradiții renăscute în Țara Făgărașului

În episodul 3 al seriei „Portret gastronomic local” , călătoria ajunge în satul Cobor, din județul...

Seria de film documentar „Portret gastronomic local” – Episod 3: Gospodăria Cobor – Șura-n bucate. Tradiții renăscute în Țara Făgărașului
„Toleranța nu înseamnă lașitate și nici control” – psihoterapeuta Yolanda Crețescu
Orașul vorbește 17 Noiembrie 2025, 13:20

„Toleranța nu înseamnă lașitate și nici control” – psihoterapeuta Yolanda Crețescu

Cu ocazia Zilei Internaționale a Toleranței, psihoterapeuta Yolanda Crețescu explică de ce acest concept, invocat adesea...

„Toleranța nu înseamnă lașitate și nici control” – psihoterapeuta Yolanda Crețescu
Diana Gămulescu, președintele Asociației Prematurilor: „Mă uit cu multă admirație la toți eroii în scutece care se luptă să trăiască”
Orașul vorbește 17 Noiembrie 2025, 13:16

Diana Gămulescu, președintele Asociației Prematurilor: „Mă uit cu multă admirație la toți eroii în scutece care se luptă să trăiască”

Ziua Mondială a Prematurității  este marcată anual pe 17 noiembrie cu scopul de a crește gradul de conștientizare...

Diana Gămulescu, președintele Asociației Prematurilor: „Mă uit cu multă admirație la toți eroii în scutece care se luptă să trăiască”
Seria de film documentar „Portret gastronomic local”, episodul 2: La Grisha. Povești lipovenești din Dobrogea
Orașul vorbește 14 Noiembrie 2025, 10:00

Seria de film documentar „Portret gastronomic local”, episodul 2: La Grisha. Povești lipovenești din Dobrogea

În cel de-al doilea episod al seriei „Portret gastronomic local” , călătoria ajunge în comuna...

Seria de film documentar „Portret gastronomic local”, episodul 2: La Grisha. Povești lipovenești din Dobrogea
Doar 19% dintre profesioniștii din cultură câștigă suficient pentru a-și acoperi necesitățile de bază
Orașul vorbește 13 Noiembrie 2025, 16:17

Doar 19% dintre profesioniștii din cultură câștigă suficient pentru a-și acoperi necesitățile de bază

„Artiștii și lucrătorii culturali din România lucrează în medie 45 de ore pe săptămână, însă...

Doar 19% dintre profesioniștii din cultură câștigă suficient pentru a-și acoperi necesitățile de bază
Răzvan Mazilu: „Spectacolul De Profundis și-a găsit cu adevărat locul”
Orașul vorbește 12 Noiembrie 2025, 14:20

Răzvan Mazilu: „Spectacolul De Profundis și-a găsit cu adevărat locul”

Regizorul și coregraful Răzvan Mazilu revine la universul lui Oscar Wilde cu un nou spectacol, De Profundis , prima premieră...

Răzvan Mazilu: „Spectacolul De Profundis și-a găsit cu adevărat locul”
Cultura la farfurie. „Covrigul este chintesența street food-ului, este mâncarea care venea la tine atunci când covrigarii mergeau cu tava pe stradă ”
Orașul vorbește 12 Noiembrie 2025, 12:29

Cultura la farfurie. „Covrigul este chintesența street food-ului, este mâncarea care venea la tine atunci când covrigarii mergeau cu tava pe stradă ”

Adriana Sohodoleanu: „Covrigul este chintesența street food-ului – mâncarea care venea la tine”...

Cultura la farfurie. „Covrigul este chintesența street food-ului, este mâncarea care venea la tine atunci când covrigarii mergeau cu tava pe stradă ”
Scriitorul Alec Blenche: „Prin sport putem învăța foarte multe lucruri”
Orașul vorbește 11 Noiembrie 2025, 18:05

Scriitorul Alec Blenche: „Prin sport putem învăța foarte multe lucruri”

Scriitorul și educatorul Alec Blenche , autorul îndrăgitei serii Erus , revine cu o nouă aventură dedicată copiilor...

Scriitorul Alec Blenche: „Prin sport putem învăța foarte multe lucruri”
Ascultă live

Ascultă live

18:30 - 18:55
Spre casă
Ascultă live Radio România Cultural
18:20 - 19:00
CONTRACRONOMETRU
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
18:30 - 18:56
الفترة الثانية
Ascultă live Radio România Internaţional 1
18:30 - 19:00
Actualitatea în dezbatere (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
18:30 - 18:56
Srpska redakcija prva emisija
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
18:45 - 19:00
La zi în viața partidelor parlamentare
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri