Ascultă Radio România Cultural Live

Cultura la farfurie: Viena culinară

Credit foto: Adriana Sohodoleanu

09 Octombrie 2024, 13:45

Pe 10 și 11 octombrie, Orașul vorbește în direct din capitala Austriei, Viena, despre două mari expoziții ale toamnei 2024: Egon Schiele – Adrian Ghenie: Shadow Paintings, la Muzeul Albertina și Rembrandt – Hoogstraten: Colour and Illusion, la Kunsthistorisches Museum.

În rubrica de astăzi, Cultura la farfurie, Adriana Sohodoleanu ne oferă câteva recomandări culinare, invitându-ne să descoperim Viena prin gust. Capitală culinară de renume unde tradiția și modernitatea se împletesc armonios în fiecare preparat, Viena merită explorată la pas.

Prima oprire este la Hotelul Sacher, unde vom savura celebrul Sacher Torte, un desert legendar care a luat naștere în 1832.

E amuzant că acest tort a apărut, practic, în urma unui dezastru, sau ceea ce se preconiza a fi un dezastru, pentru că undeva în 1832, prințul Klemens Wenzel von Metternich, dădea o cină foarte importantă și tocmai atunci și-a găsit patiserul să se îmbolnăvească și nu avea cine să termine de făcut desertul și a trebuit să intre în scenă ucenicul, care avea 16 ani, un anume Franz Sacher, vă dați seama că nu prezenta foarte multă încredere. Și totuși, el a creat această prăjitură care, la momentul respectiv, nu putea să fie bătută de alta, era atât de delicioasă. Și înseamnă un blat de ciocolată, de cacao, tăiat în două, care se umple cu un gem de caise.

Printre atracțiile orașului, Adriana Sohodoleanu recomandă vizitele la muzeele din Viena, precum Albertina sau arhitectura fascinantă, inclusiv clădirea Hundertwasser. Pe lista ei se află și preparatele tradiționale vieneze, cum ar fi Tafelspitz, preferatul Împăratului Franz Joseph, o carne fiartă servită cu legume, sos de smântână și măduvă.

Către prânz nu se poate să nu gustăm și Tafelspitz, care era mâncarea preferată a Împăratului Franz Joseph și cu care vienezii se mândresc și astăzi foarte mult. Sunt restaurante specializate în așa ceva, care au un ritual anume în a servi acest preparat. Tafelspitz înseamnă practic o bucată de carne dinspre spatele vacii și se fierbe împreună cu legume. Se pare că împăratului îi plăcea atât de mult încât a declarat că este mâncarea lui preferată.

Călătoria culinară poate fi încheiată cu gustări de stradă, precum castanele coapte, și o vizită în tavernele rustice unde se servește vin local, perfect pentru a încheia o zi în Viena.

Interviu realizat de Daria Ghiu.

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos
Orașul vorbește 15 Septembrie 2025, 09:00

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos

„Sunt Birgit Boelens, curatoare la Muzeul Hart, unde, începând cu 20 septembrie și până pe 18...

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos
Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”
Orașul vorbește 12 Septembrie 2025, 17:09

Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”

De la sălile celebre ale lumii, precum Carnegie Hall sau Royal Festival Hall, la Muzeul de Artă Imersivă din București,...

Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”
Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”
Orașul vorbește 11 Septembrie 2025, 18:23

Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”

Cum se construiește un spectacol care nu are decor, costume sau lumini, dar reușește să te transporte într-o altă lume...

Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”
Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”
Orașul vorbește 11 Septembrie 2025, 13:56

Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”

Cristina Hurdubaia, fondatoarea proiectului  Migrație și Patrimoniu   și creatoarea festivalului  Culese din...

Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”
„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață
Orașul vorbește 10 Septembrie 2025, 14:59

„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață

Cum arată un apartament comunist? Ce reviste citeau copiii în anii ’50 sau ’80? Cum începea...

„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață
Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre
Orașul vorbește 10 Septembrie 2025, 13:53

Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre

Adriana Sohodoleanu , istoric culinar și pasionată de gastronomia tradițională, a fost invitata  Dariei Ghiu  la...

Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre
Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”
Orașul vorbește 09 Septembrie 2025, 14:09

Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”

Artistul Dan Perjovschi revine în atenția publicului cu cea mai amplă expoziție personală din România, deschisă...

Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”
Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal
Orașul vorbește 09 Septembrie 2025, 13:35

Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal

„Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici...

Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 13:00
Texte și pretexte
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 13:00
De Voie Bună
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
10:03 - 13:00
Weekend împreună
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
12:00 - 13:03
Știri
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru