Ascultă Radio România Cultural Live

Marius Tudosiei: „N-ar trebui să treacă niciun sezon al sărbătorilor de iarnă fără să facem cozonac”

03 Decembrie 2024, 14:36

Orașul vorbește cu Silvia Teodorescu și Marius Tudosiei, doi entuziaști ai gastronomiei și tradițiilor, despre cum se reinventează bucătăria românească de sărbători, cum putem reduce risipa alimentară și cum păstrăm vie moștenirea culinară, dar și despre proiectul Amintiri Gustoase, care combină turismul gastronomic cu valorizarea patrimoniului cultural românesc.

Silvia Teodorescu a subliniat în discuția cu Daria Ghiu că mesele tradiționale de sărbători, precum cele cu salată de boeuf, cârnați de casă și sarmale, sunt esențiale pentru identitatea culturală, dar pot fi reinterpretate pentru a reflecta gusturi contemporane.

Da, vreau cârnați de casă, dar împreună cu o mulțime de experți într-ale gastronomiei - gătesc de ani de zile cu comunitatea Amintiri gustoase - am ajuns să facem cârnați de casă fierți în vin sau în moare de varză, deci e un altfel de dichis pe care îl dai, apropo de inovație, mesei tradiționale. Sunt foarte multe alte twist-uri sau, cum să spun, răsuceli pe care le poți da felurilor de mâncare tradiționale. Ai gustul copilăriei, dar ai și curiozitatea sau dorința de a cunoaște cât mai multe lucruri noi, de adult.

Marius Tudosiei susține că tradițiile trebuie respectate, dar nu în mod rigid. El propune reinterpretări care să îmbogățească experiența meselor festive.

Tradițiile sunt tradiții, dar în același timp putem să facem mici inovații care ar putea să transforme mâncarea obișnuită, tradițională, cu care ne petrecem fiecare sezon de sărbători în ceva un pic mai interesant, un pic mai drăguț. Că până la urmă toată lumea vrea să aibă o bucată de porc pe masă, nu-i așa? Putem să facem ceva mai bun din ea decât o friptură, aceeași eternă friptură pe care o mâncăm în fiecare an.

“Nu mai trebuie să gătim nici atât de gras, nici atât de lung, nici atât de complex, pentru că fiecare rețetă poate fi simplificată, dar să nu-i pierdem adevărata rădăcină.”

Marius Tudosiei militează pentru conservarea tradiției autentice a cozonacului românesc, considerat un simbol emblematic al sărbătorilor de iarnă. Într-o epocă în care deserturi precum panettone sau Christmas pudding devin tot mai populare, el atrage atenția asupra necesității de a păstra vie această delicatesă tradițională.

Noi avem cozonacul nostru și nu trebuie să renunțăm la el. Mi s-ar părea o dramă.(…) Ar trebui să ne străduim, pentru că moștenirea asta ajunge să se piardă și ne mirăm de ce se depersonalizează totul și ne pierdem rădăcinile.

În această perioadă, până pe 8 decembrie, are loc și o competiție de rețete organizată de Amintiri gustoase, care încurajează participanții să posteze preparatele lor inovative pe rețelele sociale. Scopul este de a inspira comunitățile să reinventeze mesele festive, păstrând în același timp respectul pentru rețetele tradiționale.

Sărbătorile pot fi o oportunitate de a combina tradiția cu modernitatea, fără a pierde autenticitatea culturală. Invitații Dariei Ghiu încurajează combaterea risipei alimentare prin planificare atentă și promovarea creativității în bucătărie, astfel încât mesele să devină mai mult decât simple momente de consum, ci adevărate experiențe sociale și culturale.

Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni pânăvineri, de la ora 9:00, la Radio România Cultural.

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos
Orașul vorbește 15 Septembrie 2025, 09:00

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos

„Sunt Birgit Boelens, curatoare la Muzeul Hart, unde, începând cu 20 septembrie și până pe 18...

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos
Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”
Orașul vorbește 12 Septembrie 2025, 17:09

Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”

De la sălile celebre ale lumii, precum Carnegie Hall sau Royal Festival Hall, la Muzeul de Artă Imersivă din București,...

Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”
Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”
Orașul vorbește 11 Septembrie 2025, 18:23

Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”

Cum se construiește un spectacol care nu are decor, costume sau lumini, dar reușește să te transporte într-o altă lume...

Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”
Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”
Orașul vorbește 11 Septembrie 2025, 13:56

Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”

Cristina Hurdubaia, fondatoarea proiectului  Migrație și Patrimoniu   și creatoarea festivalului  Culese din...

Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”
„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață
Orașul vorbește 10 Septembrie 2025, 14:59

„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață

Cum arată un apartament comunist? Ce reviste citeau copiii în anii ’50 sau ’80? Cum începea...

„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață
Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre
Orașul vorbește 10 Septembrie 2025, 13:53

Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre

Adriana Sohodoleanu , istoric culinar și pasionată de gastronomia tradițională, a fost invitata  Dariei Ghiu  la...

Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre
Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”
Orașul vorbește 09 Septembrie 2025, 14:09

Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”

Artistul Dan Perjovschi revine în atenția publicului cu cea mai amplă expoziție personală din România, deschisă...

Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”
Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal
Orașul vorbește 09 Septembrie 2025, 13:35

Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal

„Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici...

Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 13:00
Texte și pretexte
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 13:00
De Voie Bună
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
10:03 - 13:00
Weekend împreună
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
12:00 - 13:03
Știri
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru