Comunicare în era crizelor globale: Restaurarea conexiunilor umane și implicațiile asupra relației medic-pacient - Daniela Rei Vișan în dialog cu Ovidiu Popa-Velea
11 Noiembrie 2023, 21:25
” În contextul crizelor existente astăzi la nivel global, comunicarea înțeleaptă, coerentă și cu sens apare extrem de necesară. Ea poate preveni alienarea individului, îi poate restaura sentimentul de parte dintr-un întreg și îl poate ajuta în mod real să își atingă potențialul său intelectual și uman. Din acest punct de vedere, sunt cu totul regretabile situațiile când comunicarea dintre semeni se îngustează, sau, și mai rău, este înlocuită de proiectarea vinei asupra celulilalt, de intoleranță sau de invectivă.”
Ovidiu Popa-Velea ”Comunicare. Comunicare medicală” Editura Universitară Carol Davila, București 2023
Duminică 12 noiembrie 2023 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul doctor Ovidiu Popa-Velea Conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, psihoterapeut acreditat, licențiat în Psihologie –Universitatea București, Fullbright Alumns la New School University, New York. Punctul de plecare al dialogului nostru l-a constituit volumul ” Comunicare. Comunicare medicală” apărut la Editura Universitară Carol Davila din București în anul 2023.
Pandemia prin care am trecut cu greu cei mai mulți dintre noi și-a pus amprenta asupra modului în care ne raportăm unii la ceilalți. Informațiile contradictorii, veștile proaste adeseori dificil de comunicat, volumul imens de muncă, temporizarea abordării sau rezolvării unor afecțiuni cronice, presiunea și stresul au modificat și modul în care ne raportăm la boală sau la actul medical. Poate că una din cele mai grave consecințe ale pandemiei este legată de perceperea aproapelui nostru ca pe un posibil vector de îmbolnăvire. Gesturile obișnuite pe care le aveam în trecut sunt încă evitate, chiar dacă, oficial, pandemia s-a încheiat.
Social-media a avut un rol complex și perfid în toată această perioadă. Deși a suplinit parțial comunicarea vie, reală, a creat false universuri de referință, devenind mediul de propagare rapidă a discursului de tip hate speech, a informațiilor false, a opiniilor medicale formulate apăsat de persoane fără pregătire de specialitate. Poate că unul din cele mai periculoase fenomene pe care le-a declanșat pandemia este reprezentată de fenomenul de dependență față de aceste informații alimentate periodic, uneori în avalanșă, chiar dacă adeseori nu sunt respectate nici cele mai elementare reguli etice. Din acest motiv pseudovalorile promovate uneori prin acest tip de canale de comunicare derutează, determină false orizonturi de așteptare, modifică și chiar deformează comportamentul multor persoane al căror nivel insuficient de educație a lăsat o arie imensă de vulnerabilități intelectuale și sufletești.
Relația medic-pacient a căpătat un spectru mai larg de nuanțe, de la încredere și recunoștință, până la un anumit nivel de oboseală sau superficialitate. Mulți dintre noi consideră că pot să-și neglijeze sănătatea ani la rând prin tot felul de excese și că ar fi de datoria medicului să i-o redea rapid, complet, automat. Puțini sunt cei care conștientizează faptul că lupta cu boala, cu durerea sau cu frica este o luptă care se duce în echipă și că rezultatul acesteia depinde de perseverența, disciplina, încrederea pe care o avem .
Cum să comunicăm corect cu cei de lângă noi, cum să cerem ajutorul atunci când avem nevoie, cum să respectăm vulnerabilitatea sau durerea celor aflați în suferință, vom discuta duminică 12 noiembrie 2023 de la ora 18.00 alături de domnul doctor Ovidiu Popa-Velea.
O emisiune de Daniela Rei Vișan