Ascultă Radio România Cultural Live

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și Felicia Waldman 

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și Felicia Waldman 

02 Aprilie 2023, 06:49

Duminică 2 aprilie 2023 de la ora 18,00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna Felicia Waldman, Conferențiar la Facultatea de Litere, Universitatea din București, coordonator al Centrului de Studii Ebraice și editor al revistei academice Studia Hebraica, Profesor Afiliat la Universitatea din Haifa, Visiting Professor la Universitatea de Stat din Milano, la Universitatea Paul Valery din Montpellier și Universitatea ” AI. I. Cuza” din Iași.

Punctul de plecare al dialogului nostru este reprezentat de celebrarea ”sărbătorii” în tradiția iudaică, de la rememorarea unui eveniment istoric, până la cele cu semnificații agricole sau religioase. În seara zilei de 5 aprilie 2023 începe o săptămână specială, de celebrare a ieșirii din robie a poporului evreu-Pesach. După cum subliniază doamna Felicia Waldman, este o sărbătoare a împăcării și bucuriei, în care nimeni nu trebuie să rămână singur; ușile sunt deschise și pentru străini sau pelerini. Mâncărurile servite cu acest prilej sunt condimentate cu ierburi amare în amintirea anilor de robie petrecuți în Egipt; dulciurile conțin însă mirodenii, fructe și semințe cât mai variate- nuci, migdale, caju, muguri de pin, stafide, scorțișoară, oglindind milostivenia divină.

Echilibrul dintre dulce și amar, dintre milostenie și rigoare reprezintă nu doar o caracteristică regăsită pe plan culinar, ci și în modul de educare al tinerilor. Se știe că învățătura se află la loc de cinste printre membrii comunității; este însă nevoie de perseverență, răbdare, disciplină pentru a o dobândi.

Responsabilitatea pe care ar trebui să și-o asume fiecare om de-a lungul vieții nu are consecințe doar pe plan strict individual, ci ” poate influnța chiar echilibrul cosmic” subliniază doamna Felicia Waldman. Faptele noastre, cuvintele pe care le rostim pentru a zidi sau pentru a distruge, gândurile și sentimentele au o energie care reverberează și ale cărei consecințe pot fi resimțite chiar și după șapte generații. Traumele trăite pot reprezenta o povară pentru urmași atâta timp cât nu sunt înțelese și expiate. Rugăciunile de purificare realizate periodic pot șterge și pot ușura din greutatea acestora.

O viață trăită în echilibru, cu discernământ dar și cu respect față de creație și față de ceilalți semeni poate genera energii pozitive care să reverbereze în întreaga lume.

O emisiune de Daniela Rei Vișan

Etichete : felicia waldman pesach
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatru Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj