Ascultă Radio România Cultural Live

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi

collage

11 Decembrie 2022, 08:35

„ Speranța mea este să scot în evidență prin Teoria polivagală rolul important alsentimentului de siguranță ca o componentă de seamă în procesul de vindecare. Dintr-o perspectivă polivagală, un sentiment de siguranță deficitar este principala trăsătură biocomportamentală care duce la boală mentală și fizică. Sper sincer că o mai bună înțelegere a nevoii noastre de a ne simți în siguranță va conduce la noi strategii sociale, educaționale și clinice care ne vor permite să devenim mai deschiși în a-i invita pe alții să ni se alăture în căutarea siguranței.”

” La rădăcina tuturor experiențelor de viață-și acolo merge Teoria polivagală- este înțelegerea modului cum relațiile noastre cu alții permit coreglarea stării fiziologice. Coreglarea este ca un imperativ biologic pentru oameni.”

Sentimentul de siguranță este tratamentul! Avem nevoie de relații bune pentru a fi sănătoși.”

Stephen W. Porges ~GHIDUL TEORIEI POLIVAGALE Puterea de transformare pe care ți-o oferă starea de siguranță și conectare~ Editura Herald 2022

Duminică 11 decembrie 2022 de la ora 18,00 vă propunem o reîntâlnire cu domnul doctor Adrian Preda, Profesor de Psihiatrie Clinică la Universitatea California Irvine și cu domnul Sorin Lucaci coordonator de evenimente Editura Herald.

Pornind de la câteva volume lansate de Editura Herald la ediția din 2022 a Târgului de Carte Gaudeamus vom discuta despre neuroștiințe, o nouă ramură a medicinii care începe să prindă contur și în România; vom analiza unele modificări socio-comportamentale înregistrate în întreaga lume după perioada de pandemie.

Până în 2019 modelul uman promovat în societățile occidentale viza în special omul de succes, puternic, cu un look cât mai tânăr și mai sportiv, performant la locul de muncă, cu venituri generoase, refuzând ideea de vulnerabillitate, îmbătrânire, neputință, singurătate. Perioadele de lock-down, telemunca, lupta cu moartea, nesiguranța și cu boala au schimbat o mare parte din tiparele comportamentale. Conform statisticilor oficiale numărul persoanelor care au apelat la un consult de specialitate pentru depresie și anxietate s-a dublat în multe țări ale lumii; consumul de alcool și țigări a atins cote îngrijorătoare; refacerea ritmului de muncă și a relațiilor sociale constituie și astăzi un obstacol semnificativ pentru persoanele care s-au refugiat în propria singurătate și care nu mai reușesc să se conecteze cu colegii sau cu foștii amici.

Am discutat cu domnul doctor Adrian Preda despre sindromul de burnout și despre anumite aspecte ale depresiei, de la sindromul depresiv reactiv până la semnele și simptomele din formele grave ale depresiei clinice. Senzația de oboseală, de lipsă de interes, lipsă de energie, incapacitatea de te bucura de anumite gesturi sau lucruri simple pot însoți o descreștere treptată a abilităților de a funcționa normal, constituind astfel unul din tablourile clinice caracteristice depresiei. Mai puțin de 30% din pacienți apelează la medic în fazele incipiente ale bolii. Neglijența, frica, stigmatizarea socială raportată în multe țări ale lumii îngreunează munca psihiatrilor și a psihoterapeuților.

Există metode simple de a preveni agravarea acestor boli. Consultul de specialitate ar trebui dublat de o anumită igienă fizică, mentală sufletească.

Volumele pe care Editura Herald ni la propune la această ediție a Târgului de Carte Gaudeamus ne pot ajuta să ne înțelegem mai bine trecutul, prezentul, modul în care am interiorizat anumite experiențe și modul în care la nivel subconștient organismul nostru a încercat să se apere. A ascunde aceste vulnerabilități sub preș, nu numai că nu rezolvă situația, ci o poate complica, generând boli fizice sau psihice, perpetuând și amplificând din generație în generație anumite răni.

Sentimentul de siguranță, de apartanență la un grup, încrederea pe care familia sau prietenii noștri ne-o oferă, reprezintă primul pas spre vindecare. Prietenia nu este un sentiment care se clădește de la sine. Se construiește, se îngrijește, se prețuiește.

Cum anume? Ascultându-ne sufletul, lăsând la o parte orgoliile, fricile, invidiile, meschinăriile. Nu există însă o rețetă generală. Fiecare dintre noi vibrează la altceva, are alt un alt drum de împlinit în viață. Rămâne să ne găsim fiecare dintre noi drumul pentru care am fost plămădiți și să îl urmăm cu speranță, bună-măsură, minte limpede și suflet generos.

O emisiune de Daniela Rei Vișan

Ascultă live

Ascultă live

13:20 - 14:00
RRC Jazz
Ascultă live Radio România Cultural
13:20 - 14:00
PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj