REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu Teodoru Ghiondea partea aII-a
10 Aprilie 2022, 06:00
” – Răspunde-mi atunci, reluă Socrate, ce face ca trupul să fie cu viață?
-Sufletul.
-Oare asta se întâmplă întotdeauna așa?
-Cum de nu? zise Cebes.
-Sufletul deci, pe orice corp s-ar face stăpân, vine aducându-i cu sine întotdeauna suflarea vieții?
-Da, așa este.”
„ învățarea noastră nu-i altceva decât o reamintire. Așa ceva însă ar fi cu neputință dacă sufletul nostru n-ar fi existat într-un fel, mai înainte de a fi apărut într-o întruchipare omenească. Și pe această cale deci, sufletul apare nemuritor”
SOCRATE, PHAIDON ( sau despre suflet)
Duminică 10 aprilie 2022 de la ora 19,00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul Teodoru Ghiondea, coordonatorul Colecției Philosophia perennis de la Editura Herald. Punctul de plecare al dialogului nostru este reprezentat de câteva lucrări ale lui Rene Guenon publicate de curând la această editură. Vom aborda tema liniarității istoriei, concepută de către unii ca un progres continuu, adeseori având ca unic reper dezvoltarea tehnologiilor. Vom nuanța această teorie făcând recurs la câteva concepte care țin de viziunea tradițională asupra lumii și evoluției civilizațiilor
Domnul Teodoru Ghiondea ne va explica și raportul de dublă recunoaștere dintre Cunoscut și Cunoscător, despre miracolul înscris în ființa umană de a fi o punte de legătură între infinit și indefinit, între ceea ce este veșnic și ceea ce este trecător. Vom discuta și despre rolul INTUIȚIEI în procesul de cunoaștere metafizică, despre această năzuință continuă de a depăși limitele constrictive ale materiei pentru a întrezări câte ceva din perfecțiunea universului .
Vă propunem și o perspectivă tradițională privind celebra expresie ” Carpe diem” adică ” Trăiește clipa” care, departe de a fi o invitație la distracție sau narcoză sufletească și intelectuală reprezintă un îndemn de a distinge ceea ce este trecător, perisabil, de ceea ce este veșnic, imuabil. Un exercițiu intelectual dificil, dar care poate înlesni ” readucerea aminte”, acel ” Anamnesis” de care vorbeau grecii și care ne poate călăuzi către centrul ființei.
O emisiune de Daniela Rei Vișan
Duminică 10 aprilie 2022 (partea aII-a)
Duminică 3 aprilie 2022