Idei în nocturnă – Diaspora. Dincolo de granite: Invitat Dorin Comaniciu, Vicepresedintele Medical Imaging Technologies, Siemens Healthcare, Princeton, SUA
16 August 2018
Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – Invitat,Claudiu Murgan
23 August 2018

FUSION, primul proiect din România dedicat colaborării între artiști și cercetători științifici

Cătălin Crețu

Fundația9 lansează primul proiect din România dedicat colaborării între artiști consacrați în domeniile artelor vizuale și sound design-ului și cercetători științifici. FUSION, un proiect de rezidențe artistice în institute de cercetare, înseamnă patru săptămâni de întâlniri și discuții cu cercetători din institute, fiind un program ce permite oamenilor de știință și artiștilor emergenți să lucreze, să comunice și să învețe împreună, să beneficieze atât de știință, cât și de artă, stimulând gândirea creativă care conduce la inovație. Conceptul proiectului aparține Mihaelei Ghiță, redactor al Redacției Știință Radio România Cultural:
Pasiunea pentru arte, dar și activitatea mea în cadrul redacției Știință de la Radio România Cultural m-au determinat să propun proiectul FUSION, o fuziune între artă și știință, între creatori și cercetători. Ne-am dorit să implicăm 4 artiști care folosesc conceptele științifice și tehnologia ca limbaj de exprimare, și 4 institute de cercetare ce îi pot ajuta cu o bază teoretică. Propunerile artiștilor sunt foarte diferite: de la muzica cosmică, la efectul doppler aplicat în muzică, până la concepte de entanglement și inteligență artificială. Este fascinant să îi asculți și să vezi cum pun la cale toate aceste lucrări. Conceptul nu este unic în lume, însă această rezidență este o premieră pentru România și, sperăm noi, un început promițător pentru astfel de colaborări.

Cei patru artiști implicați în proiect sunt SaintMachine, Cătălin Crețu, Sillyconductor și Cosmin Haiaș, iar institutele partenere sunt Institutul pentru Fizica Materialelor, Institutul de Optoelectronică INOE 2000, Institutul de Știinte Spatiale și Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiațiilor.

Timp de patru săptămâni, artiștii, familiarizați cu conceptele științifice și cu tehnologia ca maniere de exprimare artistică, vor avea acces la know how-ul, infrastructura și baza materială din laboratoarele institututelor de cercetare, fapt ce le va permite să creeze împreună cu cercetătorii lucrări inovatoare, ce fac parte din zone diferite de exprimare.

În perioada 10-16 septembrie, Rezidența BRD Scena9 va găzdui Conferințele FUSION, în care vor fi prezentate rezultatele rezidențelor artistice, iar creațiile produse în urma acestei rezidențe vor fi vernisate în luna martie 2019, tot la Rezidența BRD Scena9.

Despre artiștii proiectului FUSION

Cătălin Crețu este compozitor, artist multimedia, cercetător științific la Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia al Universității București. Printre compozițiile sale se numără lucrări pentru pian solo, muzică electronicș, compoziții asistate de computer și lucrări multimedia.

Sillyconductor este sound artist român din București. Preocuparea lui principală a fost mereu muzica clasică și relația ei cu hazardul sau matematicile. Proiecte ca Venti-chitara (un instrument de improvizație construit din ventilatoare USB), 100 Catronomes (un remake auriu al Poeme-ului Symphonique creat de Ligeti, realizat cu 100 de pisici Maneki Neko) sau Pianosaurus (un pian mecanic post-modern) explorează teritoriile comune ale tehnologiei, muzicii clasice și ale umorului.

Cosmin Haiaș e artist și inginer, interesat de evoluția tehnologică și de cel mai remarcabil eveniment din evolutia omenirii – Inteligența artificială – schimbarea imanenta pe care o aduce această noua paradigma în conștiintele individuale și posibilele schimbari de comportament a acestei noi specii. Cosmin Haiaș descoperă idei punând împreună și combinând arta și tehnologia informației, alătura conceptul artistic de conceptul de singularitate tehnologică, de pierderea valorilor umanității, identifică punctele de tensiune ale societății contemporane sau manipulează timpul.
SaintMachine este o artistă interesată de aspectele conceptuale ale percepției. Este autoarea unor instalații imersive, participative, care investighează procesele biologice și studiază noțiunea de spațiu ca organism viu suprapusă peste conceptele: public/privat, interior/exterior, real/virtual, fizic/imaginar, ascuns/revelat.

Fundația9 este o initiațivă nonprofit fondată de BRD Groupe Société Générale care susține pregătirea unei noi generații prin programe de cultură și educație. Fundația își propune să stimuleze spiritul critic și să arate lumea contemporană din unghiuri noi, dar și să deseneze un viitor mai bun. Dintre programele Fundației9: Scena9, o platformă tanără de jurnalism cultural care oferă zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale, Rezidența BRD Scena9, centrul cultural aflat în inima Bucureștiului și Fondul de cinema „Lucian Pintilie” dedicat autorilor de film aflați la debut.

Partener media: Radio România Cultural