Arta românească la ediția a X-a
14 October 2016
Gaudeamus – Ce vrea să zică Bob Dylan, de nu răspunde la telefoanele Academiei Suedeze
18 October 2016

Gaudeamus – După ei, potopul

 

Cînd aud că cineva vrea să deschidă o editură sau să înceapă o afacere cu cărți, mă întreb mai întîi ce i-a venit, apoi dacă nu cumva s-a scrîntit. De-abia după aceea îndrăznesc să mă bucur că mai sînt și oameni din ăștia, pe care nu-i descurajează statisticile strepezitoare despre consumul de carte în România.

Căci nu poți să spui că statul îi privește cu bunăvoință pe acești temerari și că le-ar netezi cărarea. Mai mult, nici editurile existente n-au motive să creadă în cumsecădenia legiuitorilor, care le pun periodic sabia lui Damocles deasupra capului, sub forma timbrului literar de un leu pe carte. Se duc editorii și explică în comisiile de cultură ale Parlamentului că acest timbru literar care ar trebui plătit Uniunii Scriitorilor ar duce la scumpirea cărților, ceea ce le-ar tăia și mai mult cititorilor cheful de lectură. Și cînd își închipuie editorul român că i-a convins pe membrii comisiilor parlamentare că acest timbru literar de un leu e o chestie de-a dreptul periculoasă, iar se duc inițiatorii la comisii să-și vadă legea trecută, ca în povestea cu cocoșul roșu.

I-aș înțelege pe scriitorii parlamentari că vor să facă un bine breslei scriitoricești, dar dacă ideea asta a lor le va face imposibilă viața editurilor, care oricum se descurcă din ce în ce mai greu, cu ce ne alegem? Că vor ajunge și editurile în situația USR, care trage mîța de coadă de cîțiva ani încoace? Sau că cei care plătesc timprul literar pe legea veche vor încerca să fenteze legea punîndu-și astfel în primejdie nu numai editura, dar și libertatea?

Ce-ar fi însă dacă editurile care contează ar intra în grevă? Adică dacă n-ar mai publica un timp scriitori români, în semn de protest față de acest proiect de lege? Sau ce-ar fi dacă editurile și-ar retrage cărțile din librării, ca să-l facă pe legiuitor să priceapă unde ar duce legea lui, care mai nou vrea să pună încă un bir și pe vînzările on line? Că scriitorii înșiși ar trebui să protesteze împotriva acestui proiect de lege care nu le-ar aduce nimic bun, asta e la mintea cocoșului. Dar ce să facă scriitorii cînd în spatele acestui proiect de lege se află mai marii breslei lor?

Cristian Teodorescu