DOCUMENTAR: Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859
24 January 2022
Dezbatere. Istoria comunismului: Brașov 1987 – o retrospectivă alternativă
26 January 2022

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: Știința, o istorie trăită. Invitat, prof. Alexandru Mironov

Realizator Dan Manolache

          Vă invităm ca în această seară să ascultați o emisiune specială. Voi începe scurta ei prezentare cu o amintire. Acum mulți, mulți ani, în primele mele zilele de jurnalist radio, să fi fost prin martie 1990, ușa biroului nostru s-a deschis și a intrat domnul Alexandru Mironov. Desigur că numele, figura dar și vocea îmi erau cunoscute. Era deja faimos printre cei care iubeam știința. S-a apropiat cu prietenie de mine, mi-a urat succes în noua profesie și mi-a spus că am „moștenit” masa la care lucrase până cu câteva luni în urmă, pe când era realizator de emisiuni radiofonice. Dialogul s-a înfiripat cu ușurință și i-am apreciat dintru început modestia, erudiția, normalitatea atitudinii, perfecta politețe, curiozitatea, altruismul dar mai cu seamă pasiunea cu care vorbea despre tot ce era nou sau vechi în știință. Trăsături pe care le-am regăsit constant la domnia sa pe parcursul următorilor 32 de ani în care am avut, din când în când, privilegiul să colaborăm.

      Ei bine, în această seară, aflat în pragul unei frumoase aniversări, invitatul nostru este domnul Alexandru Mironov. Datorită emisiunilor care îl au moderator, datorită cărților pe care le-a scris, datorită ușurinței cu care tălmăcește știința pe înțelesul tuturor, Alexandru Mironov ocupă un loc special în simpatia noastră. Ceea ce face domnia sa cu atâta talent nu este deloc simplu. Astăzi, spre deosebire de alte perioade ale evoluției omenirii, deși suntem total dependenți de știință, ne vine, celor mai mulți dintre noi, foarte greu să-i mai înțelegem descoperirile. Pentru a-i pătrunde tainele avem nevoie nu doar de explicațiile unor specialiști ci, mai ales poate, de cuvintele unor traducători. Și Alexandru Mironov este unul de elită. De ce spun că astăzi înțelegem nai greu ce izvodește mintea cercetătorilor? Este suficient să constatăm că uneori nici măcar nu ne punem problema de a pricepe cum funcționează un „banal” telefon mobil, câtă știință ascunde o imagine RMN sau CT, cum se face o conexiune pe internet, cum se obține un vaccin și lista ar putea fi extinsă pe multe pagini.

       Era altfel în alte veacuri? Credem că da. Să presupunem că a existat cu adevărat un individ care într-o bună zi a inventat….roata. Cum natura umană nu credem să se fi schimbat esențial, cu siguranță că mai toți cei aflați în preajma sa vor fi socotit, nu fără invidie, că era ceva banal care ar fi putut fi descoperit chiar de ei, pentru că își vor fi dat seama pe dată nu doar cât de mult îi ajută invenția ci și care este secretul ei.   Credem că până pe la sfârșitul secolului al XIX- lea oamenii, foarte muți dintre ei, puteau înțelege intuitiv, sau cu explicații simple ce se afla la baza progresului științei.

      În ultima perioadă lucrurile s-au schimbat. Pericolul inapetenței pe care o manifestăm față de ceva ce înțelegem din ce în ce mai puțin este nu doar să ignorăm ci chiar să negăm ceea ce nu pricepem. Evident, pentru a nu ajunge aici oameni ca domnul Alexandru Mironov sunt esențiali.

          Vom vorbi desigur despre ȘTIINȚĂ, dar și despre istoria pe care invitatul nostru a parcurs-o ca un împătimit al cunoașterii și al comunicării performanțelor științei. O istorie plină de oameni, fapte și întâmplări, secvențe memorabile care, nu ne îndoim vor da farmec întâlnirii din această seară. Fiți alături de noi.

   Fotografiile postate au fost preluate de pe pagina de Fb a invitatului nostru și de pe site-ul Wikipedia.