Interviu cu pianistul SERGIU TIEMPO
22 September 2017
Interviu cu Jordi Savall despre Concertul spiritual în vremea lui Ludovic al XV-lea
22 September 2017

INTERVIU CU DIRIJORUL JOHN NELSON

De unde această apetenţă pentru tema faustiană?

Se află în istorie de cel puţin 500 de ani,  sunt mulţi compozitori care au abordat-o: Gounod,  Busoni, Liszt, Berlioz, Boito.

De ce?  În primul rând, povestea este incredibil de dramatică. În al doilea rând , vorbeşte depre bărbat şi femeie – un subiect periculos  în zilele noastre. Pentru că astăzi suntem unisex. Femeile simt ca bărbaţii  şi, câteodată,  bărbaţii simt ca femeile.

 

 Unde este diavolul în această ecuaţie?

Diavolul este peste tot! Astazi este peste tot în lume.  Uitaţi-vă la toate tragediile. Isis!  Este diavolul întruchipat.

Toţi trei – bărbatul, femeia şi diavolul – sunt prezenţi în cultura, în istoria şi în vremea noastră.

 

Poate fi o altă întruchipare a Grădinii Edenului, cu bărbatul, femeia şi şarpele?

Sigur că este ! Desigur! Merge până în timpurile acelea.  Berlioz era fascinat de marea literatură. A scris mult după Shakespeare, după Goethe. Era foarte literar şi pictural. Muzica sa este cea mai picturală  din toată istoria muzicii. Îl avem şi pe Richard Strauss, e adevărat, însă nu ca Berlioz. Berlioz este pictorul extrem al muzicii.

 

În această legendă dramatică, muzica lui Berlioz este foarte carnală. Pentru întruchiparea  personajului Marguerite,  a ales o mezzosoprană. Avem un soi de paradox: personajul ingenuu, pur are o voce cât se poate de senzuală…

Aţi spus bine. Iubea mezzosopranele, chiar şi în operă. În Benvenutto Cellini – are o mezzosoprană.  În Les Troyens are două mezzosoprane. Damnaţiunea lui Faust, Romeo şi Julieta – iarăşi mezzosoprane. Iubea vocile întunecate. La fel cum iubea viola, cornul englez, clarinetul bas. Iubea toate aceste instrumente întunecate.

 

Revenind la Damnaţiunea lui Faust, cum am putea regăsi personajele transfigurate în zilele noastre?

Cred că sunt prezente în cultura noastră, în epocile noastre. Diavolul este peste tot. Diavolul este şi în aceste uragane. Nu ştiu dacă poţi numi asta drept Răul însă dacă crezi în Grădina Edenului  (unde lumea era perfectă), dacă crezi că lumea noastră va fi cândva din nou perfectă, atunci nu vor mai fi cutremure şi uragane (care ne arată prezenţa  Întunericului).

Îl poţi numi Diavol sau Întuneric.

Un interviu realizat de Sorina Goia.