I Clasă.  Revenirea la școală la finalul vacanței de Paște, vaccinarea profesorilor, educația pentru mediu și ateliere de sărbătoare pentru copii și părinți
24 April 2021
Cu miză de editare: concurs de scriere creativă și ilustrație pentru copii și adolescenți
26 April 2021

Interviul cu rectorul UNARTE, Bucureşti, Catalin Balescu are rolul de a limpezi starea de incertitudine care domneste în acest moment în societatea culturală

26 aprilie 2021
“Având în vedere tensiunile create pe rețelele de socializare și în comunitatea culturală, referitor la modificarea Contractului de studiu și a Regulamentului de activitate al studenților, Universitatea Națională de Arte din București face următoarele precizări:

I. Art.12. cu punctul d) ”lucrările cu caracter didactic artistic realizate de către studenți în atelierele de creație, sub îndrumarea profesorilor coordonatori (titulari sau asociați) din cadrul Universității Naționale de Arte din București, pe parcursul întregului ciclu universitar de licență și master, sunt considerate bunuri aflate în patrimoniul universității. UNARTE își rezervă dreptul de a utiliza aceste lucrări în expoziții, evenimente de promovare, precum și de a le comercializa.”, la care se face referire, a fost conceput cu scopul de a proteja instituția,  în relația cu parteneri externi, cu privire la  taxe -le de reproducere, drepturi de autor etc.  Exercitarea acestui drept este limitat doar la expunerea, promovarea și, eventual, comercializarea, cu acordul autorului pe parcursul perioadei de studiu.

Universitatea Națională de Arte nu intenționează să preia în proprietate efectivă lucrările studenților săi.

II. Universitatea Națională de Arte din București nu are ca obiectiv colectarea și comercializarea operelor de artă ale studenților. Articolele vizate, respectiv art. 12. alin. d și art. 9. alin. g, care stabilește procentul 30%, face referire la contractele ocazionale inițiate și desfășurate prin universitate. Comerțul în regim de consignație sau galerie nu intră în obiectivele universității. În opinia noastră, în condițiile actuale, pe fondul unei piețe de artă slab dezvoltată cantitativ și calitativ, acest  lucru este dificil de realizat.

Pe de altă parte, punem în evidență faptul că orice tranzacție financiară, în cazul de față a lucrării de artă, nu se poate face fără un acord scris al autorului. Semnarea acestui acord rămâne la  latitudinea autorului.

Totodată, precizăm că art.12. alin. d se regăsește în contractele de studii semnate de către studenți pentru anul universitar 2020-2021, votarea modelului de contract respectând procedurile legale de consultare la data la care a fost prezentat, fiind făcut cunoscut studenților reprezentanți din Senat și întregii comunități academice cu circa două săptămâni înaintea votului.

Universitatea Națională de Arte din București se dezice de orice alte interpretări distorsionate sau tendențioase și rămâne deschisă la un dialog constructiv.

 

Pentru Senat – președinte profesor univ. dr. Dinu Dumbravician

Pentru Consiliului de administrație – președinte profesor univ. dr. Cătălin Bălescu

 

București, 19. aprilie 2021″

interviu cu Cătălin Bălescu, rectorul UNARTE Bucureşti

21 aprilie 2021

Robert Bajenaru, artist, reprezentand Cazul 101,a purtat un dialog cu Anca Mateescu, la GPS Cultural, pe 21 aprilie 2021. O actiune de protest este acum, in Bucuresti, in plina desfasurare. Totul porneste de la noile reglementari si normative anuntate de UNARTE Bucuresti care in opinia vorbitorului reprezinta un abuz.