Magie (în lumina lunii) marca Woody Allen- de Michaela Platon
8 June 2020
O altfel de călătorie în jurul lumii
12 June 2020

John Wick: Parabellum- ce-i mult nu-i bun, dar ce-i puţin nu ajunge!- de Michaela Platon

Cu francizele de succes e o mare problemă atunci când mai adaugi un episod: dacă e mai slab decât restul, dăunează la percepţia globală a seriei, dacă e mai bun- alimentează fanii să urmeze eroul/eroii până în pânzele albe, dar ridică stacheta şi e şi mai greu să îi mulţumeşti!

Pe John Wick l-am plăcut necondiţionat de la primul film, pentru că aducea un personaj excelent jucat de Keanu- ce îmbina duritatea inflexibilă a asasinului  super performant, cu delicateţea şi vulnerabilitatea unui suflet îndrăgostit- combinaţie care nu dă greş niciodată! Nota suplimentară de duritate şi acţiune venea apoi din amputarea sufletului de partea sensibilă, prin dispariţia soţiei. Iar un om care nu mai are nimic de pierdut, este fără îndoială unul pe care nimic nu îl mai oprește- răzbunarea fiind motorul care îl propulsează.

Actualul episod- al treilea- vine cu o dilemă disipată abia la final: căci nu realizezi motivaţia personajului, şi mai ales dacă este un erou, sau un anti-erou! Ca filiaţie e din familia mafiei, iar ca asasin plătit slujeşte cauze interne ale acestor organizaţii. Aşa că partea de justitiar- care ne-a vrăjit şi ne-a emoționat- este eliminată, dar rămânem cu admiraţia pt profesionistul crimei în care, la final, mai vedem încă sufletul chinuit.

Acţiunea nu se developează treptat, ci ne azvârle din primul minut într-o cavalcadă de bătăi cu coregrafii sofisticate- dar care vin cu un ritm în care intră şi o notă hilară. Căci deşi este un film de acţiune sângeros – sunt scene la care se râde- semn că cineaştii au învăţat ceva din experienţa Deadpool- şi tot ce are priză la public şi sporeşte savoarea reţetei succesului, este asimilat şi exploatat.

Cu urmăriri care adaugă tensiune şi scene de luptă viscerale care ne forjează limitele, acest Parabellum livrează cu vârf şi-ndesat ceea ce se temeau toţi că nu va avea îndeajuns: scene de combat, diferite, dure, de maximă intensitate, variate cum nici nu ne imaginăm, surprinzătoare, hilare pe alocuri ca să dea savoare, excepţional coregrafiate, pline de adrenalină. Adică? Aţi vrut action, luaţi action! Iar unii au venit deja cu afirmaţia că e prea de tot!! Or fi auzit de zicătoarea românească „Ce-i mult nu-i bun- dar ce-i puţin nu ajunge?”

Oricum – după părerea mea- filmul este cu precădere adresat bărbaţilor, care se vor bucura de ritmul şi duritatea acţiunii.

Alături de Keanu Reeves  (desemnat imaginea celebrului brand Yves Saint Laurent!)- în super forma pe motor, pe cal, în bătăi cu zeci de adversari sau discuţii cu capi mafioţi, le vedem pe Hale Berry şi Angelica Huston- şi ne bucurăm de rolurile lor bine calibrate, deşi de mică întindere, pe Ian McShane, Iuda în JESUS OF NAZARETH al lui Zeffirelli, rolul principal din capodopera DISRAELI, dar şi din CHARLIE THE KID,  MARCO POLO sau THE GREAT ESCAPE II, precum şi pe Lawrence Fishburne, impecabil în tot ce face.

M-am bucurat să îl reîntâlnesc pe Mark Dacascos- un actor cu o carismă extraordinară, căreia i se adăugă abilităţi de excepţie în artele marţiale şi sper că – la un moment dat- să primească un rol pe măsura lor.

Cu imagini ale unor interioare minunat polișate ale hotelului-refugiu sau ale universului labirintic al Teatrului Rus, cu o Casablanca ce ne face nostalgici, cu urmăriri de noapte și bătălii sângeroase în muzee și castele, cu natura neasemuit de frumoasa și crudă a deșertului și cu arhitecturi futuriste ce găzduiesc artefacte legendare,  filmul exploatează infinitezimal bucuriile ochiului, ale auzului (cu Vivaldi ca fundal sonor pt combat-uri memorabile) și sufletului- căci introduce legatura emoționantă om-câine, și ne amintește de ce acesta este cel mai bun și fidel prieten.

All în all, un bravo fără rezerve pentru Chad Stahelski care regizează şi produce cel de-al treilea John Wick – reuşind performanța rară de a nu reduce motoarele, de a nu coborâ stacheta, mai mult- de a infuza acest al treilea capitol cu nume de armă- Parabellum- cu atâta acţiune, încât să mulţumească şi pe cel mai năzuros fan.

E ceva, aşa că vă invit în fata micior ecrane pentru o porţie de action movie cum n-ați mai văzut, care o să vă facă să trepidaţi!