Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children sau fantasticul “burton-ian” la voi acasă!
16 May 2018
Sfârşitul democraţiei, de Dan Manolache
19 May 2018

La 150 de ani de la nastere- Stefan Luchian la MNAR

Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti –este titlul celei mai noi expozitii organizate la Muzeul National de Arta al Romaniei, prezentare exceptionala a unui capitol semnificativ al operei acestui artist; expozitia isi va deschide portile, chiar de Noaptea Muzeelor.

Astazi, presa a fost privilegiata si Elena Olariu, sef sectie arte grafice, organizatoarea expozitiei, acum, la 150 de ani de la nasterea creatorului –ne-a realizat un tur ghidat in premiera. Din cele circa 90 de piese aflate in expunere, 14 vin din patrimoniul Muzeului Colectiilor de arta, celelalte apartinand colectiilor MNAR. De la lucrari in carbune pe hartie, la acuarela pe panza ca si pe hartie, pastel pe panza ori grafica realizata cu creion de plumb prin zgariere pe hartie Gillot, tehnicile grafice experimentate de Stefan Luchian –ni-l prezinta pe acesta, la 150 de ani de la nasterea sa, ca pe un artist modern, perfect conectat la lumea europeana.

Elena Olariu a accentuat motivele pentru care aceasta expozitie este importanta si unul dintre acestea tine de fragilitatea lucrarilor de grafica, de faptul ca Stefan Luchian nu isi stabiliza pastelurile, acestea fiind cu atat mai delicate.Un al doilea motiv este legat de importanta acordata de pictor acestor tehnici grafice in care a excelat si experimentat; artistul le-a considerat adeseori independente si nu doar pasi de urmat, pe drumul realizarii uleiurilor sale. In argumentarea noastra ne vine in ajutor chiar faptul ca, în anul 1900, Stefan Luchian participa la Expozitia universala de la Paris cu doua pasteluri.

O mai mica expozitie dedicata artei grafice la Stefan Luchian a putut fi vazuta in urma cu cativa ani, in Sala dedicata artelor grafice, un spatiu redus, in marea Galerie Nationala.

Atunci, parcursul expositional din Galeria Nationala completa imaginea pe care privitorul si-o facea despre grafica, prin cele cateva picturi in ulei: flori, peisaje si faimosul autoportret al pictorului cu pensula in mana.

Acelei expozitii, i se adauga astazi, aceasta, celebrand pe drept cuvant, artistul modern care este Stefan Luchian, printr-un regal expozitional.

Expozitia Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti va ramane pe simezele MNAR, corpul Stirbei vreme de 2 luni, pe 14 iunie a.c. urmand sa apara si sa fie prezentat public, albumul acestei frumoase expozitii, la Bucuresti.

Realizator Roxana Pasculescu