Trenulețul cu povești a invitat copiii să-și scrie propriile gânduri
13 October 2020
Amanuel Asrat, desemnat Scriitor Internațional al Curajului de câștigătorul Premiului PEN Pinter 2020
14 October 2020

„La Vest de Est / La Est de Vest” – FILTM 2020, o ediție exclusiv online cu o temă actuală

„Granițe: evadări, refugii, regăsiri” este tema ediției de anul acesta, o ediție ce reunește autori de primă mărime ai literaturii universale, cu cărți traduse în 2020 în limba română, și o selecție impresionantă de poete și poeți români ai momentului. Norman Manea, Dorin Tudoran, Pascal Bruckner, Aleksandar Hemon, Ilija Trojanow sunt doar o parte dintre scriitorii aflați pe afișul ediției din 2020.

Într-o lume în care mobilitatea oamenilor a crescut exponențial, indiferent de contextul specific și de factorii declanșatori – fie că e vorba de război, revoluție, migrație ori pandemie – problema granițelor revine constant. Aflat la frontiera dintre Est și Vest, așa cum chiar numele său o indică, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” reia și duce mai departe, prin literatură și cu ajutorul invitaților, povești despre depășirea granițelor și valențele multiple generate de acest fenomen.

Dialogurile, montate și subtitrate în limba română, pot fi urmărite, timp de cinci seri neîntrerupte (19 – 23 octombrie), pe pagina de Facebook a Festivalului, https://www.facebook.com/FILTMoficial, în fiecare seară începând cu ora 19.00. Dialogurile au fost înregistrate în avans, din dorința organizatorilor de a face programul accesibil tuturor iubitorilor de literatură din România.

„Sărbătorim. Nu ca în ceilalți opt ani de până acum, laolaltă, în săli mai mari sau mai mici, neîncăpătoare sau mai aerate, cu, la final, autografe, fotografii, îmbrățișări, clinchet de pahare și promisiuni de revedere. Nu, nu așa, ci ca-n pandemie: online. În deplină siguranță, vom călători în universuri culturale originale, ce vor interfera și se vor deschide ca-n povești, cu un simplu click”, a declarat Robert Șerban, președintele FILTM.

Programul complet al fiecărei seri la www.filtm.ro.