Născut în România – Oamenii de știință și-au dat seama că nu pot să facă absolut orice fel de cercetare fără ajutorul publicului (…). – sâmbătă, 15 mai 2021
14 May 2021
Născut în România cu Mădălina Ilie, fondatoarea startup-ului care a creat Reebo, prima imprimantă alimentară 3D concepută să funcționeze în sistem vending-machine (22 mai 2021, ora 16.00)
19 May 2021

Născut in România – 16 mai 2021 – Cercetarea o faci cu scopul de a genera cunoaștere, de a genera rezultate bune și de a avansa știința. Cercetarea poate să ducă la alte rezultate decât te-ai aștepta! Din păcate, în România, finanțarea cercetării este infimă! Nici nu știu ce mai reprezintă cercetarea pentru societatea românească așa cum este finanțată acum!…. 

foto arhiva personala Cristian Coman

O concluzie semi-amară a unui cercetător pentru care pasiunea este determinantă, din fericire: Cristian Coman, dr. în biologie, cercetător științific I la Institutul de Cercetări Biologice Cluj (https://www.icbcluj.ro/), filiala Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice, INCDSB  București (http://www.incdsb.ro/).
Pasionat de microbiologia mediului înconjurător, în special de rezistența la antibiotice rezultată din activitatea umană și de identificarea bioresurselor microbiene din medii extreme și nu numai, care să ajute la diminuarea acestui fenomen al rezistenței la antibiotice.
A participat la trei expediții științifice guvernamentale românești în Antarctica ( in cadrul programului RO-ICE), în  2019 fiind lider de expediție.
foto arhiva personala Cristian Coman
A coordonat două proiecte majore: EnviroAMR (2015-2016), finanțat prin mecanismul granturilor EEA (2009-2014), cu un buget de 1 milion de euro, pentru investigații privind fenomenul de rezistență la antibiotice în mediul înconjurător din România și ANTIVERSA (2020-2023), finanțat prin programul HORIZONT 2020 – EraNET, cu un buget de 200.000 de euro. In acest proiect este conducătorulechipei române din consorțiul internațional coordonat de Germania și din care mai fac parte Austria, Elveția, Franța, Irlanda și Polonia. Proiectul urmărește elucidarea rolului biodiversității microbiene – barieră în calea răspândirii rezistenței la antibiotice în mediul înconjurător.
Spune că pasiunea pentru cercetare nu e suficientă, pentru că ”România se depopulează de cercetători”.
foto arhiva personala Cristian Coman
Născut în România, duminică, 16 mai a.c., la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 16.00 la 16.30, realizator Corina Negrea.
foto arhiva personala Cristian Coman