Născut în Romania – 19 iulie 2021 – În 2021, în România absolvă 2 – doi! – specialiști în psihiatrie pediatrică. Doar doi, la nivelul întregii țări! Este o criză acută de specialiști!
19 July 2021
Cosmetice cu suflet din Ardeal. Raluca Olaru, creatoarea Hodaia, la Născut în România sâmbătă, 31 iulie, ora 18.00
30 July 2021

Născut în România – CASA CEAUȘESCU – fosta reședință privată a familiei dictatorului sâmbătă, 24 iulie 2021, ora 16:00

ora 16

Vila luxoasă cunoscută în anii comunismului drept Palatul Primăverii a fost reședința privată a familiei dictatorului Ceaușescu timp de un sfert de secol (între anii 1965 și 1989).

Din 2016, vila este deschisă vizitatorilor, care pot vedea apartamentele în care trăiau Nicolae și Elena Ceaușescu, dar și apartamentele celor trei copii (Valentin, Zoia și Nicu), piscina (decorată cu un mozaic realizat de Olga Porumbaru, strănepoată a generalului Magheru), grădina exotică interioară, camera de cinema, buncărul (zidit la Revoluție) și celebrele băi de ”aur” (de fapt, robinetele sunt doar suflate cu metal prețios, nu a existat aur masiv în reședința dictatorului).

La exterior, arhitectura nu este impresionantă, în schimb interiorul este opulent: mobilier din lemn de nuc și de cireș, pereți acoperiți cu mătase, tapiserii, candelabre de cristal, porțelanuri, covoare prețioase, lucrări de pictură realizate de artiști români (tablouri omagiale, dar și creații de valoare, semnate de Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Octav Băncilă, Camil Ressu, Dumitru Ghiață). Cele mai multe dintre decorațiunile și piesele de mobilier sunt fabricate în România, din materie primă autohtonă (cristal produs la Mediaș, marmură din satul Alun, mătase de Buzău etc.), altele fiind cadouri primite din partea diverșilor oameni de stat cu care Ceaușescu s-a întâlnit de-a lungul anilor (între care o tapiserie primită de la Charles de Gaulle și un joc de șah electronic primit de la Mihail Gorbaciov). Sunt expuse și piese vestimentare care au aparținut cuplului prezidențial.

Singurul fiu rămas în viață al soților Ceaușescu, Valentin, și-a dat acordul pentru folosirea sintagmei ”Casa Ceaușescu”, cu toate că, după Revoluție, a refuzat să mai treacă pragul Palatului Primăverii.  

 

Interviu cu Dumitru Vlad, coordonatorul ”Casei Ceaușescu”.

Realizator: Dana Pitrop

Reluare din 20 decembrie 2020.

Fotografii din arhiva ”Casei Ceaușescu”