Născut în România: Cu ceramistul și sculptorul Cristian Sergiu Ianza, dupa 30 de ani de la 1989
22 June 2019
Născut în România – invitat istoricul Alexandru Mamina
9 July 2019

Născut în România: Invitat Mihai Mihalcea, coregraf

Coregraf, performer, activist, Mihai Mihalcea (reinventat artistic Farid Fairuz) a fost primul director al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, de la înfiinţarea instituţiei, în 2005, până în anul 2013. În prezent, este director de programe şi proiecte la CNDB. Prima formă de rebeliune artistică a reprezentat-o primul său solo, creat împreună cu profesoara sa, Adina Cezar, pe muzica Pink Floyd, în 1987-1988, când era elev în clasa a XI-a la Liceul de Coregrafie.

Este interesat de performance-urile în spaţiul public, pentru Mihai Mihalcea actul artistic conţinând intrinsec o formă de protest. În propriile proiecte sau în proiectele la care colaborează (a lucrat cu Dan Perjovschi, cu Alexandra Pirici), este preocupat să exploreze în profunzime, nu acceptă ceea ce e fals, caută ce este valid, se poziţionează critic. A participat la protestele din Piaţa Universităţii din 1990, a protestat la Roşia Montană şi a fost iniţiatorul protestului de la deschiderea Festivalului Enescu din 2005 – “Grup de artişti contemporani căzuţi în luptele împotriva culturii de vitrină”. Protestul nu a avut drept ţintă festivalul în sine, ci faptul că, în afara acestui festival, în timpul anului, structurile independente care ar putea dinamiza viaţa culturală a oraşului, nu capătă nicio atenţie.

Cred că ceva intrinsec, ceva din firea mea atentă la nedreptăţi m-a făcut foarte devreme să reacţionez la lucrurile care se întâmplau în jurul meu. Cred că un prim gest public, foarte clar recognoscibil, care a rezonat extrem de puternic în mine, a fost – eu îl văd ca protest, clar, şi ca pe un gest performactiv, ca pe un act care nu mai rămâne doar în zona artisticului, ci e clar inserat în ţesătura socialului – a fost gestul actorului Victor Rebengiuc, chiar în 89, când a ieşit la televiziune în direct şi a avut acel scurt discurs în care a pus pe masă sulul de hârtie igienică, recomandând celor care până atunci au vorbit vrute şi nevrute să aibă un prim gest igienic”.

(Fragment din emisiunea Născut în Romania, 23 iunie, realizator Luana Pleşea)