Născut în România: Creatorul își apără eul cu un nemăsurat orgoliu
17 April 2022
Născut în România cu Virgil Dumitrașcu, primul sommelier de bere din România (1 mai 2022, ora 16.00)
28 April 2022

Născut în România, sâmbătă, 30 aprilie, ora 16 – Invitat: Adrian Stoia, sibianul care a inventariat troițele din Mărginimea Sibiului

Doctor în istorie, în prezent muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Adrian Stoia a bătut în lung și-n lat cele 18 sate din Mărginimea Sibiului, descoperind aproape 400 de troițe – mai vechi sau mai noi, din lemn sau piatră, în formă de capelă sau de crucifix.

În fiecare localitate am identificat troițele, am stat de vorbă cu localnicii pentru a afla istoria fiecărui monument în parte. Pas cu pas, sat cu sat, întrebând în stânga și-n dreapta, am reușit să descopăr multe povești. Uneori, oamenii erau reticenți, mă întrebau la ce îmi folosesc informațiile, se gândeau că vreau să iau troițele pentru a le vinde… Dar, în general, îmi spuneau cine a ctitorit troițele, din ce motive – unele au motive speciale, cum ar fi scăparea de o boală sau moartea cuiva drag.

Fiecare troiță din Mărginimea Sibiului are povestea ei. Cea mai veche se află la Boița și datează din 1640, de pe vremea Principelui Rákóczi, fiind diferită de toate celelalte din Mărginime – nu este adăpostită într-o capelă, este o simplă cruce din piatră, înaltă, sculptată, pe care vedem înscrisuri în grafie chirilică și latină. Multe edificii de acest fel sunt decorate de pictori consacrați, care au pictat și bisericile din zona Sibiului. Reprezintă adevărate monumente de patrimoniu, care, din păcate, fie se degradează, fie sunt greșit restaurate, distrugându-li-se autenticitatea.

Am observat, în timp, că anumite troițe și-au modificat structura. Oamenii vor să le facă mai frumoase, dar în lipsa unor studii de specialitate și a unor meșteri consacrați, care să poată să realizeze aceste proiecte de renovare, unele troițe au fost retencuite și repictate într-un stil nu tocmai plăcut, vechea pictură dispărând.

Doar câteva troițe sunt cuprinse în lista monumentelor istorice, iar celelalte pot fi supuse oricând unor procese de înnoire, adesea nepotrivite. Nu există o legislație în acest domeniu.

Am descoperit în Poiana Sibiului două troițe din lemn, închise în construcții de termopan. Am întâlnit asemenea ”invenții” și în localitatea Letea din Delta Dunării. Probabil aceasta este ultima “modă”!

Adrian Stoia a publicat în 2017 cartea-album ”Troițele din Mărginimea Sibiului. Parte uitată a patrimoniului cultural sibian” (Ed. Andreiana) și în 2019 a realizat în colaborare cu Valerie Deleanu un volum dedicat exclusiv troițelor din Rășinari (apărut la Casa de presă și editură Tribuna).

Cândva, troițele erau marcate pe hărți. Eu am încercat să punctez pe Google Maps cele mai importante monumente de acest fel și mi-am propus să realizez și un site tematic. Aș vrea ca troițele să intre în circuitele turistice, pentru că merită cu adevărat.

Realizator: Dana Pitrop