Ascultă Radio România Cultural Live

Noi apariții editate de Institutul Cultural Român, lansate la Târgul Internațional GAUDEAMUS

18 Noiembrie 2016, 14:45

20 de autori români (cu câte 10.000 de semne alese de ei din propriile opere), 17 autori maghiari transilvăneni de azi, istoria de 140 de ani a teatrului idiș în România și un ierarh-cărturar pionier al tiparului românesc de acum trei secole sunt protagoniști ai celor patru noi apariții lansate de Institutul Cultural Român în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus, desfășurat în perioada 16-20 noiembrie 2016 la Pavilionul Expozițional Romexpo.

Noile apariții vor fi disponibile la standul ICR (nr.11, parter, pavilionul central), cu o reducere de 30%, alături de alte albume și cărți publicate de Editura Institutului Cultural Român și de revista Lettre Internationale (ediția română). Pe lângă lansări, programul include o prezentare a Atelierelor de traducere, organizate, în parteneriat, de Institutul Cultural Român și Centre National du Livre din Franța, și o dezbatere organizată sub egida Lettre Internationale, cu tema Umbra și urma ca metafore ale identității.

Programul ICR la Gaudeamus:

Joi, 17 noiembrie 2016 - ora 16.00  (Standul ICR)

10.000 de semne/10,000 characters(20 de prozatori românialeg paginile preferatedin opera lor)

Invitați: Gabriela Adameșteanu, T.O. Bobe, Ioan Groșan

Moderatori: Luminița Corneanu și Simona Sora

O antologie bilingvă (în română și engleză) de proză românească postbelică al cărei model este o antologie deja clasică: O mie de păduri într-o ghindă, editată de Valerie Miles, în care mari scriitori de limbă spaniolă își aleg paginile preferate din propriile opere. La rândul ei, Valerie Miles împrumutase ideea de la  Whit Burnett, a cărui antologie (publicată de Dial Press în 1942) se intitula This is My Best. Over 150 self-chosenand complete masterpieces, and the reasons for their selection. O carte care a influenţat istoria literară și în care antologatorul le ceruse scriitorilor celor mai prestigioși din vremea sa să-și aleagă „cel mai însemnat moment creativ". Fragmentele sunt însoțite, în antologia românească, de răspunsurile scriitorilor invitați la trei întrebări: De ce aţi ales acest fragment?; Care sunt scriitorii cei mai importanţi pentru formarea dumneavoastră?; Cum percepeţi literatura care se scrie azi în România? Răspunsurile cartografiază literatura română actuală. Au răspuns invitației Diana Adamek, Gabriela Adameșteanu, Ștefan Agopian, T.O. Bobe, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Mircea Cărtărescu, Ruxandra Cesereanu, Radu Cosașu, Caius Dobrescu, Filip Florian, Radu Pavel Gheo, Ioan Groșan, Florin Lăzărescu, O.Nimigean, Răzvan Petrescu, Simona Popescu, Cristian Teodorescu, Lucian Dan Teodorovici și Ion Vianu. Traducerile sunt semnate de Alistair Ian Blyth.

Joi, 17 noiembrie 2016 - ora 17.00 (Standul ICR)

Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte. Perspectiva endogenă. Brâncuși - simbolismul hylesic de Matei Stîrcea-Crăciun, Editura Centrului de Cercetare, Promovare și Documentare „Constantin Brâncuși" în parteneriat cu Editura Institutului Cultural Român, 2016, 619 p.

Prezintă: Florin Toma, Matei Stîrcea-Crăciun.

Vineri, 18 noiembrie 2016 - ora 12.00 (Standul ICR)

140 de ani de teatru idiș în România de Camelia Crăciun

Invitați: Maia Morgenstern, Camelia Crăciun

Moderator: Ana Barton

Publicat cu ocazia împlinirii a 140 de ani de existență neîntreruptă a teatrului idiș în România, volumul reprezintă o sinteză a istoriei acestui fenomen cultural de la începuturi până astăzi. Expunerea este ilustrată prin intermediul unor secțiuni documentare distincte dedicate diverselor epoci, dar și cu materiale care prezintă activitatea Teatrului Evreiesc de Stat. Lucrareaoferă publicului o scurtă istorie a fenomenului teatral de limbă idiș din România prin trei momente esențiale, punctând începuturile pitorești goldfadeniene, epoca de înflorire și creativitate interbelică și perioada de promovare și păstrare a tradiției, reprezentată de activitatea de aproape șapte decenii a Teatrului Evreiesc de Stat.

Vineri, 18 noiembrie 2016 - ora 17.00 (Standul ICR)

Antim Ivireanul.Opera tipografică.

Invitați: Arhim.Policarp Chiţulescu (coordonator al lucrării), Conf. dr.Ioana Fedorov (Institutul de Studii Sud-Est Europene), Lect. dr.Ion Marian Croitoru (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Valahia din Târgovişte), Dr.Doru Bădără (Biblioteca Centrală Universitară), Dr.Gabriela Dumitrescu (Biblioteca Academiei Române)

Moderator: Bogdan Popescu 

Volum omagial dedicat împlinirii a 300 de ani de la moartea marelui ierarh-cărturar, ctitor de cultură şi spiritualitate românească. Antim Ivireanul este cel care a iniţiat introducerea limbii române în cultul divin, fiind cunoscut, printre altele, pentru bogata sa activitate de tipograf, gravor, ilustrator şi editor de carte. „Implicat profund în toate aspectele evoluţiei tiparului din Ţara Românească, factor important al modelului propus de domnitorul Şerban Cantacuzino - şi strălucit continuat de Constantin Brâncoveanu - pentru introducerea limbii române în oficierea serviciului liturgic, având ca finalitate apărarea unităţii spirituale, culturale şi de neam a poporului român, Antim Ivireanul nu a fost doar un iscusit tipograf care stăpânea toate secretele meşteşugului sau un ctitor şi organizator de tipografii, ci, în egală măsură, şi un remarcabil editor." (fragment din Prefața lucrării)

Sâmbătă, 19 noiembrie 2016 - ora 11.00 (Standul ICR)

Prezentare a Atelierelor de traducere organizate de ICR în parteneriat cu Centre Nationale du Livre. Participă Bogdan Ghiu, traducător și publicist, Bogdan Popescu, director al Centrului Național al Cărții din cadrul ICR, bursieri ICR.

Sâmbătă, 19 noiembrie 2016 - ora 14.30 (Sala Cupola)

Dezbatere cu tema Umbra și urma ca metafore ale identității

Întâlnire organizată sub egida revisteiLettre Internationale

Invitați: Teodor Baconschi și Marina Dumitrescu

Moderator: Adrian Mihalache

Sâmbătă, 19 noiembrie 2016  ora 15.00 (Standul ICR)

Singurătate gonflabilă (prozatori maghiari din Transilvania),antologie și traducere de Judit E. Ferencz

Invitați: Judit E. Ferencz, George Volceanov

Moderator: Simona Sora

O antologie de proză contemporană maghiară în care sunt selectaţi scriitori din Transilvania care scriu în limba maghiară, realizată de Judit E. Ferencz, jurnalistă  la TVR. Volumul cuprinde povestiri semnate de autori din mai multe generații: Péter Demény, Szilárd Demeter, Zsuzsanna Ferencz, Attila György, Zsolt Láng, Evelin Márton, Vilmos Molnár, Attila Mózes, Zsolt Koppány Nagy, Sándor Zsigmond Papp, László Potozky, Zsuzsa Selyem, Róbert Csaba Szabó, István Szilágyi, Andrea Tompa, Gábor Vida, Ferenc Zsidó. „Mi se pare extraordinară inițiativa de a reuni, între copertele unei antologii, autori maghiari ardeleni exponențiali, însemnați, ce aparțin mai multor generații și mai multor orientări și tendințe literare - un mozaic de autori cu poetici diferite, al căror numitor comun este talentul dublat de dragostea pentru literatură. Este un pas extrem de important în direcția firească a normalizării dialogului cultural." - George Volceanov

Program vizitare

Zilnic: 10.00 - 20.00

Accesul general va fi permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 5 lei,  şi a abonamentelor (valabile pentru întreaga perioadă a târgului, în valoare de 10 lei).

Eveniment Facebook: www.facebook.com/events/1795207447416045/

Frici din viitor, Dramaturgii pentru o lume posibilă - SPECTACOL LECTURĂ -17 aprilie 2024, ora 19.00, Sala Studio
Literatură 16 Aprilie 2024, 08:18

Frici din viitor, Dramaturgii pentru o lume posibilă - SPECTACOL LECTURĂ -17 aprilie 2024, ora 19.00, Sala Studio

WORKSHOP-UL DE SCRIERE DRAMATICĂ #2 face parte din cadrul celei de-a patra ediții, New Voices, a proiectului european...

Frici din viitor, Dramaturgii pentru o lume posibilă - SPECTACOL LECTURĂ -17 aprilie 2024, ora 19.00, Sala Studio
Andreea Răsuceanu, Linia Kármán. Întâlniri cu cititorii ieșeni
Literatură 15 Aprilie 2024, 16:45

Andreea Răsuceanu, Linia Kármán. Întâlniri cu cititorii ieșeni

Andreea Răsuceanu, Linia Kármán, Editura Polirom, 2023 Întâlniri cu cititorii ieșeni •  ...

Andreea Răsuceanu, Linia Kármán. Întâlniri cu cititorii ieșeni
Confluențe - In memoriam Dan Cristea
Literatură 15 Aprilie 2024, 15:29

Confluențe - In memoriam Dan Cristea

Emisiunea „Confluenţe” redifuzează, In memoriam , dialogul realizat în 30 ian. 2023 , cu criticul literar...

Confluențe - In memoriam Dan Cristea
„Trezirea bufniţei” - ultimul roman al scriitoarei şi jurnalistei Ioana Bruşten | PODCAST
Literatură 15 Aprilie 2024, 13:21

„Trezirea bufniţei” - ultimul roman al scriitoarei şi jurnalistei Ioana Bruşten | PODCAST

‘’Cine a zis că e nevoie de timp, ca să îţi schimbi viaţa? Uite că nu este! Se întâmplă totul...

„Trezirea bufniţei” - ultimul roman al scriitoarei şi jurnalistei Ioana Bruşten | PODCAST
Lansare de carte și sesiune de autografe:   „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase
Literatură 15 Aprilie 2024, 12:02

Lansare de carte și sesiune de autografe: „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase

Editura Corint și Muzeul Național de Artă al României au deosebita onoare să vă invite la evenimentul de lansare a...

Lansare de carte și sesiune de autografe: „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase
Criticul literar Dan Cristea, director al revistei ''Luceafărul de dimineaţă'', a decedat la vârsta de 81 de ani
Literatură 14 Aprilie 2024, 07:38

Criticul literar Dan Cristea, director al revistei ''Luceafărul de dimineaţă'', a decedat la vârsta de 81 de ani

  Dan Cristea s-a născut la 10 noiembrie 1942, în Bucureşti. În anul 1965 a absolvit Facultatea de Limba şi...

Criticul literar Dan Cristea, director al revistei ''Luceafărul de dimineaţă'', a decedat la vârsta de 81 de ani
Lansarea romanului „Castelul din orașul meu” de Ioana Bâldea Constantinescu, la Teatrul Național București
Literatură 14 Aprilie 2024, 05:46

Lansarea romanului „Castelul din orașul meu” de Ioana Bâldea Constantinescu, la Teatrul Național București

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 19.00, Editura Litera invită publicul să participe la lansarea romanului Castelul din orașul...

Lansarea romanului „Castelul din orașul meu” de Ioana Bâldea Constantinescu, la Teatrul Național București
Alice Books, Cărturești & AudioTribe lansează campania "Mă bucur că sunt mai bine"
Literatură 12 Aprilie 2024, 10:46

Alice Books, Cărturești & AudioTribe lansează campania "Mă bucur că sunt mai bine"

Cartea și audiobookul Mă bucur că mama a murit de Jennette McCurdy au stârnit numeroase discuții legate de relațiile...

Alice Books, Cărturești & AudioTribe lansează campania "Mă bucur că sunt mai bine"
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
02:05 - 02:30
PROBLEME LA ZI - DEZBATEREA RRA (R)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru