MISS JULIE , drama strindbergiană în versiunea regizorală a celebrei Liv Ullmann- de Michaela Platon
7 September 2020
Mother’s Day , comedie light cu mesaj generos – de Michaela Platon
14 September 2020

O lectură- un joc

”Dacă-i dai un fursec unui șoricel” cu text de Laura Numeroff și ilustrații de Felicia Bond, 

în traducerea din engleză a lui Vlad Zografi , tipărită la Editura Arthur în 2019 este o carte pentru cei mici, cuceritoare în primul rând prin propunerea vizuală generoasă. Cu coperte cartonate, pe hârtie de foarte bună calitate, cartea te îmbie cu o seamă de ilustrații care ocupă mare parte din spațiul paginilor, jalonând rândurile scrise cu inspirație de autoarea lor, imaginând o lume magică și totuși posibil să fie reală, la care copilul este părtaș. 

Textul este scurt, captivant și-l determină pe micul cititor să dea în mare grabă pagina, ca povestea să poată continua. 

Laura Numeroff este o importantă scriitoare și ilustratoare americancă de cărți pentru copii în care este semnalată relația foarte bună, absolut necesară între cei mici și animăluțe. Felicia Bond este la rândul ei, scriitoare și ilustratoare. De data aceasta, pentru cartea ”Dacă-i dai un fursec unui șoricel”, Felicia Bond își folosește talentul de desenatoare, într-o colaborare care s-a dovedit a fi extrem de reușită cu scrierea Laurei Numeroff. 

Vlad Zografi, cu un doctorat în fizică este cunoscut ca scriitor și traducător al lui Eugene Ionescu. Traducând ”Dacă-i dai un fursec unui șoricel”, Vlad Zografi demonstrează că o carte pentru copii poate fi, cel puțin la fel de valoroasă ca și o carte care se adresează în pimul rând, maturilor. 

Cartea susține creativitatea și joaca celor mici. La finalul ei, găsim chiar un joc antrenant care presupune pioni (nasturi, castane, scoici, boabe de fasole) și zaruri. Desigur, că aici ar putea fi cooptați și părinții ori frații. Miza jocului este una delicioasă: ”cel care ajunge la capătul circuitului câștigă fursecurile”. 

Roxana Păsculescu