Ficțiuni secunde în ”liniștea întunericului”
29 April 2022
O poveste despre curaj și eliberare
13 May 2022

O poveste emoţionantă

 

Camille DeAngelis nu ține cont în scrierea sa de normele realității. Narațiunea pe care o construiește în ”Prietenul din viitor”, carte tradusă la noi de Nicoleta Dacălu este una care iese din tiparul unei lumi așa cum o cunoaștem noi. Autoarea aruncă cititorul într-un univers în care, într-un fel foarte reuşit, prezentul şi viitorul se întrepătrund. Încă din primul capitol, viitorul își face simțită prezența prin intermediul oracolului: ”…. o sculptură de alamă înaltă cam de douăzeci și cinci de centimetri, reprezentând o femeie într-o pelerină în bătaia vântului.” Josie, eroina principală a povestirii îi cere oracolului, cu mare speranţă în suflet, ”un prieten adevărat”. În al doilea capitol apare un nou personaj extrem de interesant, Alec. Și în acest capitol, apare ceva mai puţin obişnuit, o placă ciudată, vorbitoare, cu litere, al cărei indicator se mișcă.

Cartea este una în care emoțiile copiilor sunt prezente la fiecare pas. Casa are secrete, spiritele sunt invitate să apară și să-și comunice celor de faţă, impresiile. În tot acest context fantastic, relațiile interumane sunt surprinse cu bunele și cu relele lor.

Volumul apărut la Editura Corint, în colecţia Aventură şi Mister aduce în discuţie, datorită acestui salt în timp pe care îl presupune, probleme ale începutului de secol al XX-lea şi evenimente ale deceniului al doilea al veacului următor.

Cei doi copii deja menţionaţi, trăiesc în aceeaşi casă, la un interval de 100 de ani şi, în ciuda distanţei de timp, reuşesc să se cunoască şi să se împrietenească.

Misterioasă şi captivantă, cartea scrisă de Camille DeAngelis îi invită pe copii să descopere prietenia puternică dintre Josie şi Alec, prietenie „care se dezvoltă de-a lungul unei uluitoare călătorii în timp.”

 

 

Realizatoare Roxana Păsculescu