Dimensiunea științifică a artei: Luisa Balaban – În Marea Britanie, antreprenoriatul este parte obligatorie a oricărui curs, în învățământul universitar. Ep. 2
16 February 2021
Știința 360 – 16 februarie 2021 – #raportuldegarda.ro
16 February 2021

Pastila antistres – ”Suspiciosul! – Paranoid

 

Astăzi vă dau întâlnire cu tulburarea de personalitate paranoidă. Dar cum poate fi descris un paranoid? Putem să îi spunem – O persoană suspicioasă, care suferă de neîncredere generalizată față de alții ale căror gesturile le interpretează foarte frecvent ca și răuvoitoare.

Criteriile de diagnostic pentru persoana cu o tulburarea de personalitate paranoidă fac referire la:

….

Rădăcina problemele psihopatologice al acestor persoane se datorează schemelor cognitive ne condiționale și condiționale care structurează modul lor de a percepe și a interpreta realitate, emoțiile și comportamentul. Obiectivul psihoterapie reprezintă modificarea acestor scheme disfuncționale care poate conduce la perceperea lumii într-un mod mai sigur și mai flexibil.

Ca exemplu – o persoană paranoidă poate învăța să aibă încredere în câteva persoane în loc să se îndoiască de toată lumea – reducând astfel în mintea sale suspiciunea recurentă și fără justificare, vigilența, sentimentul dreptății fixiste și implacabile și strategiile de autoapărare. Va învăța să fie puțin mai liber, să se relaxeze, să se bucure de viață – toate acestea începând cu ore de psihoeducație și cu procesul de autocunoaștere si acceptare.

O zi frumoasă vă doresc! Cu bine!

Roxana Alexandra POPA

Psiholog clinician & Psihoterapeut

https://authenticmind.ro/

*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.

Rubrică realizată de Roxana Alexandra Popa și coordonată de Mihaela Ghiță