Idei în nocturn. Pagini de Istorie – “Procesul optanţolor unguri. Mărturii documentare din Arhivele Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze”
6 November 2018
Izvoare de filosofie – Spiritul enciclopedic în acțiune culturală. Simion Mehedinţi – 150 de ani de naștere
9 November 2018

Plantare Comemorativă la Colegiul Național “Costache Negri”

Vineri, 9 noiembrie la ora 09:00, are loc ultimul eveniment din proiectul centenar „Linia de front. Recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice” care presupune plantarea de către elevi a 69 de copaci în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și îngropați în Cimitirul cu tunuri din Târgu Ocna.

 

Târgu Ocna, 9 noiembrie, ora 09:00, Colegiul Național Costache Negri”

 

Pornim de la experimentul proiectului „Linia de front. Recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice”, un proiect realizat de Asociația 37 în colaborare cu Colegiul Național “Costache Negri”.

Primul Război Mondial a trasat linia frontului prin orașul Târgu Ocna marcându-i istoria și comunitatea. Pentru a cunoaște istoria mondială și națională, am pornit de la istoria faptelor mici, de la istoria locală spusă de străzile orașului, de tranșeele de pe dealurile din jurul orașului și de obiectele găsite în ele, prin poveștile eroilor locali. Am privit aceste lucruri prin filtrul adus de artiștii contemporani în atelierele de creație, dar și prin ateliere de istorie practică.

 

Ultimul eveniment al proiectului este menit să marcheze memoria celor 69 de eroi îngropați în Cimitirul cu tunuri al orașului, elevii plantând în grădina colegiului câte un copac pentru memoria fiecăruia și anexându-i o scurtă poveste, reală sau imaginară, care să-i umanizeze destinul. De asemenea, plantarea va marca trecerea de cunoștințe la o generație matură a Cercului de artă contemporană la cea tânără, de la clasa a XII-a la clasa a VI-a, acestora din urmă revenindu-le sarcina de îngriji copacii memorie în următorii ani. Astfel, infomațiilor de istorie locală li se vor alătura și cele legate de ecologie prin realizarea unei mici plantații independente a colegiului.

 

Plantarea comemorativă este posibilă prin susținerea oferită de Plantăm fapte bune în România, o inițiativă națională de împădurire pe bază de voluntariat, și cu asistența Ocolului Silvic Târgu Ocna.

 

Asociația 37 s-a format din dorința de a realiza proiecte culturale “cu schepsis” care să contribuie la schimbarea prin educație și cultură. Echipa sa este formată din istorici de artă, arhitecți, muzicieni, artiști plastici și fotografi. La Târgu Ocna, Asociația 37 dezvoltă de patru ani, în mod voluntar, Cercul de Artă contemporană.

 

Proiectul beneficiază de cofinanțarea Administrației Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele sale pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

 

ORGANIZATORI: Asociația 37, Colegiul Național “Costache Negri Târgu Ocna, Plantăm fapte bune în România

SPONSOR: ISSCO – International Software Solutions

PARTENERI: MetruCub – resurse pentru cultură, Institutul Francez din Timișoara,

Seneca Anticafe, Minitremu, B5 Studio, One World Romania la Școală, Brigada 61 Vânători de Munte, Crucea Roșie-Filiala Bacău, Ocolul Silvic Târgu Ocna

PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, Roata Mare, The Institute