Eveniment editorial: primul volum al Cvartetului Otoman, romanul Ca o rană de sabie de Ahmet Altan, a apărut în colecția ANANSI. World Fiction
27 July 2021
A încetat din viaţă filologul Ştefan Cazimir
6 August 2021

Povești Desenate – o lume întreagă de cucerit prin intermediul lecturii și artei

 

 

„Cel mai mare bine pe care adulții pot să-l facă – urmașilor lor și societății –

este să le citească copiilor.“

(Carl Sagan – astronom, scriitor și comunicator)

 

Călătoria Asociației pentru Creativitate continuă cu mare bucurie în tărâmul poveștilor. De data aceasta, prin proiectul “Povești Desenate”, zeci de personaje vor pătrunde în casele și inimile copiilor din comunitățile defavorizate din orașul Chitila. Demersul nostru a primit o nouă finanțare prin Administrația Fondului Național Cultural (AFCN), la secțiunea “Promovarea culturii scrise, după ce, cu sprijinul aceleiași instituții, am derulat cu succes proiectele „Poveștile prind viață prin creativitate”, în 2019, și „Atelierele cu povești”, în 2020.

Alături de scriitorii Ioana Nicolaie, Victoria Pătrașcu, Mihaela Cosescu, Magda Cojocea și ilustratorii Sidonia Călin, Andrei Măceșanu, Petru Dumbrăvicean și Maria Borțoi, vom inspira copiii din unitățile de învățământ din Chitila către dragostea pentru carte și lectură. Prin intermediul atelierelor desfășurate în cadrul școlilor, dar și prin cele online, îi vom familiariza pe acești copii cu lumea minunată a literaturii românești contemporane, lectura fiind corelată cu activități plastice menite să fixeze informațiile primite.

Proiectul “Povești Desenate”, pe care îl propunem pentru a doua parte a anului 2021, are la bază experiența acumulată în 2020, când, prin campania de distribuire de cărți de literatură pentru copii cu titlu gratuit în școlile din apropierea Bucureștiului (Chitila, în special), am constatat că foarte mulți dintre copiii cu care am interacționat nu aveau deloc cărți acasă și s-au bucurat enorm de micul dar oferit de Academia de Creativitate pentru Copii (www.academiadecreativitate.ro), sub umbrela căreia sunt desfășurate activitățile Asociației.

Alina Tudor, managerul programelor derulate de Academia de Creativitate, consideră că experiența acumulată în cadrul proiectelor anterioare și determinarea tuturor actorilor implicați vor însufleți “Poveștile Desenate” în așa fel încât acestea să stârnească în inima copiilor interesul pentru lectură și frumos.  Întâlnirile dintre cărți și copii sunt întotdeauna un spectacol datorită elementelor de surpriză pe care fiecare copertă le ascunde, dar și pentru multitudinea de emoții pe care le proiectează în sufletul fiecărui cititor. De data aceasta, proiectul va aduce bucurie în inimile unor copii pentru care fiecare titlu înseamnă mai mult curaj, mai multă încredere și perspective noi spre cunoaștere. Sunt copii pe care nu i-am întalnit încă dar, împreună cu echipa de proiect, am impresia că ne cunoaștem de mai bine de un an, din momentul în care am avut ocazia să organizam un atelier de lectură în cadrul proiectului trecut, dezvoltat prin co-finanțare din partea AFCN. Cărțile de atunci au fost primele pe rafturile unor biblioteci care nici nu existau, dar au avut o mare greutate prin mesajul și încărcătura lor, hrănind astfel dorința de a le citi și reciti”.

Pe lângă întâlnirile dintre copii și cele 4 cupluri de scriitori – ilustratori, vom realiza un set de desene originale, care să poată fi colorate ulterior de copii. Setul va fi tipărit și distribuit gratuit, dar va fi disponibil și online, pentru învățătorii și părinții care caută surse alternative de dezvoltare a creativității micilor cititori sau ilustratori de mâine.

În plus, în cadrul a 2 webinarii, organizate în parteneriat cu Asociația Europeană a Profesioniștilor din Educație (Edumi – www.edumi.ro), proiectul “Povești Desenate” va fi prezentat unui număr mare de cadre didactice. Profesorii și educatorii vor putea astfel interacționa cu scriitorii și ilustratorii invitați, scopul întâlnirilor fiind acela de a împărtăși experiența acumulată în cadrul proiectului și facilitarea accesului elevilor la lectură.

Ne dorim ca proiectul nostru să fie un pas în plus în drumul acestor copii de a descoperi minunata lume a poveștilor românești și să contribuie astfel la creșterea gradului de conștientizare asupra importanței cititului și educației pentru viitorul copiilor și societății. Știm foarte bine situația copiilor României în ceea ce privește analfabetismul funcțional, a capacității reduse de a citi și de a înțelege un text, țara noastră aflându-se pe ultimele locuri din Europa la aceste capitole. Pentru copiii din mediile defavorizate, situația este însă una critică, în condițiile în care familiile acestora nu își permit să cumpere o carte pentru cei mici și nici nu își dau seama de valoarea unei astfel de cărți.

Pentru acești copii, descoperirea lecturii poate reprezenta calea către o viață mai bună. Cititul este o poartă către libertate, către noi descoperiri, achiziții, interese. Un pas către o nouă lume, a imaginației, creativității, încrederii în propriile forțe.

Proiectul “Povești Desenate” unește astfel oameni de cultură, specialiști în educație și persoane interesate de aceste domenii, concentrați asupra unui singur demers – acela de a sădi în mintea și inima copiilor dragostea pentru lectură. Prin astfel de pași mici, dar concreți, putem face o mare diferență în viața copiilor defavorizați, contribuind în același timp la dezvoltarea societății.

”Povești Desenate” este un proiect derulat de Academia de Creativitate și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, cu scopul de a promova lectura în rândul copiilor din mediile defavorizate, în primul rând, și de a realiza unu dialog artistic între scriitorii de literatură pentru copii, ilustratorii acestor povești și acești copii, cărora dorim să le dezvoltăm gustul pentru frumos prin cultură, dar și iubirea cărților ca mod de petrecere a timpului liber.