Idei în nocturnă, Izvoare de filosofie – Aplicații matematice în filosofia artei. Matila Ghyka: profil de personalitate
24 March 2017
Exponatul lunii martie 2017 la Muzeul Național de Istorie a României: PODOABE DIN TEZAURUL PREISTORIC DE SARASĂU ÎN COLECȚIILE MUZEULUI NAȚIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
25 March 2017

PRIETENIE

Cele mai vechi legături româno-olandeze? Banii, din câte știu eu, banii reprezintă cea mai veche legatură.

Istoria leului românesc a început în secolul al XVII-lea, când în Țara Românească se folosea ca monedă talerul olandez – löwenthaler.

Pe una dintre fețele monedei era gravat un leu rampant, iar imaginea asta a făcut în timp ca neguțătorii valahi să numească generic orice formă monetară drept “leu”.

Înțeleg că “löwenthaler” a fost folosit la noi până spre finele secolului XVIII, iar după ce talerul olandez a fost scos din uz, sub puterea obişnuinței lumea încă imagina orice referire monetară sub numele de “leu”.

A trecut însă încă un secol până ce națiunea română să își afirme identitatea şi independența cu o monedă proprie numită leu românesc.

Acum sărbătorim 180 de ani de la nașterea leului românesc independent, ne ținem tari, “nu ne vindem țara”, noi tot cu Leul, olandezii cu Euro, ei ne vând nouă românilor flori şi zarzavat, noi le plătim cu €, nu dăm lei pe ele… suntem în aceeași uniune politică ca parteneri egali, dar ei se opun zgomotos intrării României în Schengen… între timp ne vând petale şi frunze, iar noi le oferim în tăcere câțiva dintre cei mai buni muzicieni produși în România.

Camil Marinescu