Savantgarde #99
14 February 2020
Operații de implantare intracerebrală de electrozi pentru pacienții cu epilepsie, la Spitalul Universitar de Urgență București
18 February 2020

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

Sâmbătă  15 februarie 2020, de la ora 14,30 vă propunem  câteva  noi  informații despre Complexul Multifuncțional  Caraiman din București,  primul centru medical deschis în România de o autoritate locală  în vederea sprijinirii categoriilor sociale vulnerabile: șomeri, familii monoparentale, vârstnici, persoane cu boli cronice sau  dizabilități, familii cu venituri  reduse, gravide, adolescenți  sau tineri  ieșiți din centrele de plasament, bolnavi de cancer.

Am discutat cu doamna Iuliana Livia Gomes director executiv  al Complexului  Caraiman și cu domnul doctor Ovidiu Cristian Chiriac, medic specialist de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie  despre Centrul de Recuperare medicală,  fizioterapie, kinetoterapie și reabilitare ce funcționează de mai bine de 2 ani.

După cum am precizat deja,  în România  aproximativ 60 % din totalul deceselor sunt provocate de infarctul  miocardic acut și de accidentele vasculare cerebrale. Atunci  când pacienții sunt salvați, recuperarea rapidă a acestora este foarte importantă, dar destul de dificilă în majoritatea  localităților din țară.

În general  se consideră  că deficitul  motor sau senzorial  necorectat  în decurs de 6 luni de la declanșarea  AVC are șanse minime de recuperare  ulterioară. Consultul de specialitate efectuat la timp, disciplina, perseverența  și buna colaborare cu medicul neurolog   și cu kinetoterapeutul  pot contribui substanțial la recuperarea  acestor pacienți.

Complexul  Multifuncțional Caraiman  oferă  asistență  medicală  gratuită  persoanelor care locuiesc în sectorul 1 al capitalei. Ambulanța  care deservește  centrul  are un rol important  în deplasarea  pacienților cu deficit motor , dar și a celor cu boală  Alzheimer .

Centrul de zi Alzheimer  oferă o alternativă și un sprijin socio-medical  substanțial  acestor pacienți  dar și familiilor acestora, știute  fiind  dificultățile și costurile ridicate  necesare îngrijirii  la domiciliu sau în centre private de specialitate. Asistența  psihologică și  psihiatrică din ce în ce mai solicitată de pacienți, oglindește  fidel  problemele  medicale și sociale  cu care mulți  români se confruntă la ora actuală.

                                                                                  ***

Următorul  subiect  pe care vi-l propunem  în această sâmbătă  este legat de îngrijirea  gravidelor, mai  ales  în această  perioadă  dificilă când virozele respiratorii , epidemia de gripă  și  anginele dau multă  bătaie de cap medicilor și pacienților.

Doamna  doctor  Puiu Octavia, medic primar obstetrică  și ginecologie ne va oferi câteva sfaturi  privind conduita  corectă  în cazul  consumului de antibiotice în perioada sarcinii, dar și câteva recomandări  privind tipurile de analize paraclinice care pot  fi efectuate fără  a  periclita sănătatea  fătului. Există  anumite investigații  care măresc  semnificativ riscul  apariției unor boli grave  ale fătului  dacă sunt făcute în primul trimestru de sarcină. Radiografiile și tomografiile  pot favoriza apariția  leucemiei  la viitorul copil. RMNul  efectuat cu substanță de contrast  poate  avea  un efect  teratogen. Din acest motiv, una din recomandările  generale se referă la  atitudinea  prudentă   pe care ar trebui să o adopte familiile care așteaptă un copil: după  recomandarea  oricărui  tratament medicamentos  ar fi bine de consultat, măcar telefonic  și obstetricianul care urmărește evoluția  sarcinii, subliniază doamna doctor Puiu Octavia.    

                                                                                    ***

Doamna  Antonella  Matei,  psihoterapeut  ne propune  câteva  alternative terapeutice  pentru familiile  care au un pacient cu depresie . Consultul de specialitate, nuanțarea  cu grijă a modului în care sunt  formulate  diverse  cerințe  sau  responsabilități  familiale sau sociale  pot influența decisiv evoluția  bolii. Un aspect  extrem de important , un semnal de alarmă  chiar, este lansat către familiile care au avut  pe cineva cu tentativă  de suicid. Simpla  prezentare la camera de gardă pentru  spălături  gastrice, în cazul  în care a fost  ingerată  o posibilă substață cu efect  neuro-toxic  nu este suficientă. În aceste situații  limită se recomandă  colaborarea cu toti membrii familiei, cu un psiholog sau un psihiatru, și, dacă e posibil , cu un preot sau un îndrumător spiritual.